2024. május 5., vasárnap

Meghalt két rendőr egy pokolgépes merényletben Bahreinben

Meghalt két rendőr, és hat másik megsebesült egy pokolgépes merényletben a Perzsa-öbölben fekvő Bahrein fővárosának közelében - közölte a közel-keleti ország belügyminisztériuma kedden.

A támadás célpontjai szolgálatot teljesítő rendőrök voltak a többségében síiták által lakott Szitra településen. A sérült rendőröket kórházban ápolják, egyikük állapota súlyos - áll a tárca Twitter-oldalán közzétett bejegyzésében.

Múlt szombaton a bahreini belügyminisztérium arról számolt be, hogy a hatóságok Iránból származó fegyvereket foglaltak le a tengeren. Egy légi járőr ellenőrizni akart egy hajót, amelynek legénysége gyorsan a tengerbe dobta fegyverszállítmányát: C4 típusú robbanószert, nyolc kalasnyikov géppisztolyt és különböző kaliberű lőszereket. A hatóságok felhozták ezeket a tenger fenekéről, és letartóztatták a hajón tartózkodó két bahreini állampolgárt.

Nem ez az első eset, hogy Bahrein Iránból származó fegyverek lefoglalásáról adott hírt. Az arab monarchia azzal vádolja Iránt, hogy a síiták támogatásával destabilizálja a szunnita vezetésű, de síita többségű országot. Irán tagadja ezt, miközben nyíltan támogatja a magának több jogot követelő bahreini síita közösséget.

Manáma szombaton hazarendelte teheráni nagykövetét, tiltakozásul a legfelsőbb iráni vezetőnek, Ali Hamenei ajatolláhnak egy korábbi kijelentése miatt. Hamenei a hat nagyhatalom és Irán nukleáris megállapodásával kapcsolatban kijelentette: Akár életbe lép az alku, akár nem, soha nem fogjuk abbahagyni a régióban élő barátaink és Palesztina, Jemen, Szíria, Irak, Bahrein és Libanon népének támogatását, ahogy az arrogáns Egyesült Államokkal szembeni politikánk sem változik meg az egyezség után.