2024. május 3., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Fehérorosz rém Székesfehérváron

Nem kegyelmezett a sorsolás a magyar bajnok székesfehérvári Videotonnak, hiszen azt a BATE Boriszovot kapta ellenfélnek a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében, amely az utóbbi években rendszeres szereplője a BL- vagy az Európa-liga-csoportköröknek, ráadásul tavaly a kupasorozat ugyanezen szakaszában a Debrecent búcsúztatta. A székesfehérvári együttes a második körben a walesi TNS-t ejtette ki 2:1-es összesítéssel, igaz, a hazai pályán játszott visszavágón csak a hosszabbításban tudta kicsikarni a továbbjutást érő gólt. A BATE az előző fordulóban az ír Dundalkot verte otthon 2:1-re, majd az idegenben játszott gól nélküli döntetlennel harcolta ki a harmadik körbe kerülést. A fehérorosz együttes tavaly 1:0-ra kapott ki Debrecenben, majd a visszavágón az utolsó pillanatokban szerzett góllal nyert 3:1-re, s továbbjutott. Ha a Videotonnak sikerül kiejtenie a boriszovi csapatot, akkor a rájátszásban már a csoportkörben való szereplésért harcolhat. Ha a BATE kerül ki győztesen a párharcból, akkor a fehérváriak az Európa-liga selejtezőjének rájátszásában folytatják, ahol ugyancsak a csoportkörbe kerülésért vívnak majd párharcot.

Nem sikerült jól a főpróba a Vidinek, hiszen hazai pályán 1:0-s vereséget szenvedett szombaton az NB I. 2. fordulójában a szombathelyi Haladástól. Bernard Casoni vezetőedző dühöngött is a mérkőzés során a látottak miatt, ami érthető is, hiszen a magyar bajnok a gyengécske walesi TNS ellen is csak nagy nehezen jutott tovább, a pontvadászatban pedig két vereséggel indított. A fehéroroszok egyébként a többszöri BL-csoportkör ellenére sem változtattak rendszerükön, továbbra is nagyobbrészt hazai játékosok szerepelnek náluk, a 20 fős keretben két szerbiai középpályás – Filip Mladenović és Nemanja Milunović – mellett egy lett és egy montenegrói légiós található, a többiek mind beloruszok.

A Vidi épp a múlt héten bővítette a magyar „kontingenst” a csapatnál, hiszen az égető csatárproblémák orvoslására leigazolta a 28-szoros magyar válogatott Rudolf Gergelyt, aki a bajnokin még nem jutott szerephez, de nem lepődnénk meg, ha ma már lehetőséget kapna. Az biztos, hogy elsősorban a támadásépítésben lenne szükség óriási szintlépésre, mert ha ezen a téren a mai meccsen nem mutat lényegesen többet a Vidi, annak igen kellemetlen következményei lehetnek, hiszen a BATE nem egy naiv csapat, hozzászokott a BL légköréhez. Az első mérkőzés 20.30-kor kezdődik, a visszavágót jövő szerdán rendezik.