2024. május 3., péntek

Origo Open Fest harmadszor

A filmvetítéseken és az extrém sportokon kívül számos újítás várja az érdeklődőket

Augusztus 7-e és 9-e között tartják meg Topolyán a 3. Origo Open Festet. A fesztivál programja már véglegesnek mondható. Lapunknak Tölgyesi Huba, a szervező Origo Egyesület elnöke mondta el a legfontosabbakat.

– Az idén egy üzenetet kapcsoltunk a fesztiválhoz. A mottónk: Azoknak, akik még itt vannak. Ezzel arra szerettünk volna utalni, hogy mindazoknak szól ez a program, akik itt vannak, itt akarnak maradni, vagy vissza szeretnének térni – mondta Tölgyesi, majd rátért a program ismertetésére.

– Ezúttal is sikerült gazdag programot összeállítanunk, amelyben sok újdonság is szerepel. Pénteken a szokásos módon nyitunk. 18 órakor a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában egy képzőművészeti kiállítás kezdődik. A Petromarkov Alexandra által összeállított tárlaton zömmel topolyai és környékbeli fiatal alkotók mutatkoznak be. Ezt követően Stripola címmel egy képregény-kiállítás megnyitójára is sor kerül a Művelődési Ház kiállítótermében. Több helyi rajzoló, gyűjtő segítségével rendezzük be a termet, ahol több meglepetés is várja a látogatókat.

A rendezvény hivatalos megnyitója fél kilenckor lesz a Felvonulási téren. A szervezők az újonnan elkészült teret próbálják kihasználni és élettel feltölteni. A fesztivál logóján is a tér közepén álló fa szerepel. A megnyitó után kezdődik az esti mozi, amelyet a Panta Rhei klubban megszervezett technóparti követ, három DJ, Shirfy, Dfndr és TKNO fellépésével.

Szombaton is színes programokra van kilátás. Délután a Topolyai Múzeumban műhelymunkára kerül sor, a belgrádi Afrikai Művészetek Múzeumából érkezik a Mankala Műhely. A mankala egy afrikai társasjáték. A gyerekek tojástartó kartonból elkészítik a játékot, a felnőtteknek pedig lesz egy prezentáció a játékról. Ennek Belgrádban nagy sikere volt, és országszerte több városban is bemutatták. Hat órától a szabadkai UrLik csoport mutatkozik be irodalmi, művészeti programjával. Este héttől kerekasztal-beszélgetés lesz a múzeumban az itthon maradás témájáról, amelynek során fiatalokkal, idősekkel, újságírókkal, szociológusokkal járják körül a témát. Az esti zenei program helyszíne az Izlog Ideja klub. Fellép a zentai Uprize és a Velika Plana-i The Socks.

Vasárnap zajlik a hagyományos extrémsport-verseny az új tér melletti parkolóban, több támogató bevonásával. Öt órától műhelymunkára kerül sor fiatal művészekkel, akik a gyermekekkel fognak hulladékból alkotásokat készíteni. Este nyolctól az Izlog Ideja klubban képregény-bemutató lesz, amely során a Szabadka történetét humorosan bemutató kiadványt prezentálják Marko Stanković Clown közreműködésével.

A fesztivál gerincét továbbra is a filmek képezik, az idén is több alkotást mutatnak be. A topolyai Sörfőző Kornéllal készített riportfilm mellett bemutatják többek között Tolnai Szabolcs A romlás virágai című, valamint az újvidéki Brankica Drašković Maske (Maszkok) című, Slobodan Tišmáról szóló alkotását. A pénteki és szombati vetítések helyszíne a tér lesz, míg vasárnap zárásként az Izlog Ideja klubban vetítenek zenés dokumentumfilmeket.

Fontos elmondani, hogy a péntek esti technóparti kivételével minden rendezvény ingyenes. A támogatók közül ki kell emelni az esemény főszponzorát, a topolyai önkormányzatot. Bővebb és folyamatosan frissülő információt az esemény Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.