2024. május 7., kedd

Ötven menedékkérőt vittek kórházba Budapesten

Kedden késő este ötven menedékkérőt szállítottak kórházba a Nyugati pályaudvarról, akik hasmenésre panaszkodtak. Két menekültet, egy terhes nőt és egy ötnapos csecsemőt tartottak benn a kórházban kiszáradás veszélye miatt, állapotuk nem súlyos. A népegészségügyi szakemberek, akik még az éjjel elvégezték a fertőtlenítést, a nap folyamán is felügyelték a takarítási munkálatokat a Nyugati pályaudvarnál, higiénés felvilágosítást adtak a menekülteknek, valamint a környék vendéglátóhelyein is.

Ötvenhat menedékkérőt vittek kórházba az ismeretlen fertőzés miatt kedden késő este Budapesten, a Nyugati pályaudvarról – tájékoztatta a Migration Aid az MTI-t szerdán hajnalban. A közlemény szerint a civil kezdeményezés pályaudvaron dolgozó önkéntesei hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak. A szervezet a helyzetről értesítette a mentőszolgálatot, a helyszínre érkező orvosok pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bevonásával egy buszt rendeltek, ami a betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitte kivizsgálásra.

A kórház a felnőttek és a gyerekek közül is vett fel betegeket a csaknem hatórás eljárás után, az egészséges embereket pedig a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, ahol időközben az ÁNTSZ fertőtlenítette az érintett területeket. A szervezet jelezte, hogy a teljes eljárás zökkenőmentesen, békésen zajlott le.

A fertőzés pontos eredete ismeretlen, a kórokozót csak a tenyésztés eredménye alapján lehet meghatározni, ami néhány napot vesz igénybe.

A népegészségügyi szakemberek a nap folyamán is kint tartózkodtak a fővárosi Nyugati pályaudvarnál. A fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna szerda déli Híradójában azt mondta: még az éjszaka elvégezték a fertőtlenítést, de továbbra is a helyszínen vannak. Homor Zsuzsanna kifejtette: kedden este kaptak jelzést a mentőszolgálattól arról, hogy a Nyugati pályaudvarnál hasmenéses megbetegedések fordultak elő a migránsok körében. Azonnal elkezdték az ügy kivizsgálását, és megtették a szükséges intézkedéseket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen fertőzésről van szó – mondta a főorvos, hozzátéve: a budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházban egy terhes nőt és egy ötnapos csecsemőt kiszáradás veszélye miatt kellett ellátni. További megbetegedésről a népegészségügyi szervnek nincs tudomása.

A szakember elmondta: a jelentősen szennyeződött területet azonnal fertőtlenítették, továbbá felvették a kapcsolatot az V. kerületi önkormányzattal, amely vállalta a helyszín további takarítását. Ezt a népegészségügyi szakemberek felügyelik, továbbá higiénés felvilágosítást is tartanak – tette hozzá Homor Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a tapasztalthoz hasonló megbetegedések megfelelő kézmosással megelőzhetők.

Müller Péter, a budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórház orvos igazgatója szerdán az MTI megkeresésére elmondta, kedden 22 órakor az Országos Mentőszolgálat a rendőrség kíséretében 50 külföldi állampolgárt vitt be az egyesített intézmény Szent László Kórház telephelyére, feltételezett – hasmenést, lázat okozó – fertőző betegség gyanúja miatt. Ambuláns szakorvosi vizsgálatot követően egy felnőttet és egy gyermeket vettek fel hasmenés miatt, kivizsgálásuk és kezelésük folyamatban van, állapotuk nem súlyos.

A további 48 ember tünet- és panaszmentes, ők nem igényeltek kórházi felvételt és kezelést – fűzte hozzá.