2024. május 1., szerda

Új helikoptereket vásárol a katonaság

A szerbiai katonaság számára jelenleg új helikopterek beszerzése a legfontosabb feladat, és a katonaság követelése szerint még az idén két helikoptert meg kellene venni, nyilatkozta tegnap Bratislav Gašić védelmi miniszter. Véleménye szerint a szerbiai légvédelem új eszközökkel történő felszerelése, több évtizednyi nemtörődömség után, olyan felelősséggel járó és bonyolult eljárás, amelyhez a jelenlegi kormány és a Védelmi Minisztérium teljes egészében szisztematikusan kezdett hozzá.

– Mindent megteszünk, hogy minél jobb feltételeket teremtsünk a légvédelemben. Első lépésben az állami költségvetésből komolyabb összeget tettünk félre, hogy egyáltalán hozzá tudjunk fogni az ajánlatok megvitatásához. Először a legfontosabb felszerelések beszerzését határoztuk meg, majd a katonai-stratégiai követelményeket és az ajánlatok gazdasági nézőpontját – mondta Gašić. Szavai szerint több repülőgép- és helikoptergyártó ajánlatát megvizsgálták, többek között németországi és oroszországi vállalatét is.

– Kettő orosz és kettő német helikopter beszerzése mellett döntöttünk. Az első gép hamarosan meg is érkezik. Olyan korszerű, éjszaki repülésre is képes járművekről van szó, amelyek mentési feladatok elvégzésére is képesek – mondta a védelmi miniszter. Mint megjegyezte, a vadászrepülőgépek beszerzése nem tartozik a prioritások közé, ugyanis ahhoz óriási összegeket kellene félretenni.

– A meglévő negyedik generációs repülőgépeket kell korszerűsítenünk. A szerb kormány erre a célra 600 millió dinárt hagyott jóvá, úgyhogy májusban meg is kezdtük a MIG21-es és a MIG29-es repülőgépek alkatrészerinek beszerzését – magyarázta a védelmi miniszter. Hozzátette, hogy jelenleg azon gondolkodnak, hogy a MIG21-ket 2025-ig tartsák-e szolgálatban, vagy 2018-ban új repülőgépek beszerzésére írjanak ki pályázatot. Mint megjegyezte, folyamatban vannak a tárgyalások az Airbus vállalattal is, egy teherszállító repülőgép megvételről.

– Csak egy teherszállító gépet tervezünk venni, a jelenlegi An-26-os és An2-es gépünket pedig csak békemissziók esetében használnánk. Bevett gyakorlat ugyanis, hogy a békemisszióban a leselejtezés előtt álló öreg helikoptereket, repülőgépeket küldik ki a misszióban résztvevő országok – mondta a védelmi miniszter, majd hozzátette, hogy a régóta nem használt repülőgépeket eladnák és az árukból helikoptereket vennének.

Gašić beszámolója szerint a negyedik generációs repülőgépek korszerűsítésére az Airbus a legkomolyabb jelölt és már meg is kezdték a tárgyalásokat, sőt a vállalat érdekelt a batajnicai Moma Stanojlović légvédelmi javítószolgálat felújításában is. Ebben a javítószolgálatban több olyan helikopter felújítása és javítása is ellátható lenne, amelyeket a környező országok is használnak, de legközelebb csak Romániában lehet őket megjavítani.

– Az Airbusszal folyamatban vannak ezzel kapcsolatban is a tárgyalások – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

A szerbiai katonaságról beszélve a védelmi miniszter megjegyezte, hogy visszatér a katonaság egykori becsülete és a rég elveszett értéke, valamint egyre többen érdeklődnek az önkéntes kiskatonai szolgálat iránt.

– Új értékek is fellelhetők a katonaságban. Dicsérendő, hogy a fiatal hadnagy nem hagyta magát megvesztegetni – számolt be a védelmi miniszter és hozzátette, hogy a katonaságon belül megkezdték a korrupció felszámolását.

Véleménye szerint pont emiatt kapta vissza a katonaság a régi becsületét, az egyre inkább növekvő önkéntes kiskatonák száma miatt fel szeretnék újítani az 1999-es NATO-bombázásban megrongálódott kaszárnyákat, hogy a katonák „méltó helyen tudjanak szolgálni”. A védelmi miniszter végül megjegyezte, a katonaságban nincs munkaerő-felesleg, sőt a foglalkoztatottak száma 10 százalékkal kisebb annál, mint amennyi a katonaság hosszútávú fejlesztési tervében meg van határozva.