2024. május 1., szerda
16. VIZES VB, KAZANY

Ausztrália hagyományosan kemény ellenfél

Szerbia 11.10-től játszik a csoport első helyéért – Ismét könnyű nap a magyaroknak – A magyar lányok a nyolcaddöntőben – Iscsenko 18. vb-aranya

Amíg a címvédő magyar válogatott ma egy újabb könnyű, még jó edzésnek is csak nehezen beillő meccsen zárja az argentinok ellen a kazanyi vb férfi-vízilabdatornájának első szakaszát, az Európa-bajnok Szerbiára már a második nehéz találkozó vár. A rajton sikerült nyerni az ezüstöt védő Montenegró ellen, ma pedig a 11.10-kor induló csatában a hagyományosan kellemetlen rivális Ausztrália következik, a tét pedig a D csoport első helye, valamint a közvetlen bejutás a negyeddöntőbe.

Dejan Savić csapata mindenképpen esélyesnek számít, elvégre ugyanez a gárda a közelmúltban, akár nagyon gyönge első félidő után is, leginkább 3-4 gólos győzelmeket aratott. Az idén a világligában 6:5-ös félidő után 12:8 volt az eredmény, a londoni olimpiai negyeddöntőben Szerbia 11:8-ra, a 2011-es vb-n 12:9-re, két éve pedig Barcelonában 10:7-re győzött. A meccs győztese – Szerbiának a pontosztozkodás is megfelel – vasárnap szabadnapos lesz, kedden pedig Olaszországgal, az USA-val vagy Brazíliával mérkőzik az elődöntőért, a vesztes viszont vasárnap Dél-Afrikával kénytelen játszani a nyolcaddöntőben.

A férfitorna szerda esti meccsein Olaszország felülmúlta a vendéglátókat, amivel eldőlt, hogy a B csoportban Görögország lett a bajnok, az A csoportban pedig Horvátország csaknem újra pórul járt a brazilok ellen, akárcsak néhány hete a világliga szuperdöntőjén. A horvátok félidőben megnyugtató 8:4-es vezetést szereztek a volt kapitányuk, Ratko Rudić vezette cariocák ellen, de a második félidőben nagyon visszaestek, a brazilok két perccel a befejezés előtt feljöttek 9:10-re, majd két nagyszerű gólhelyzetet hagytak ki.

A magyar pólós lányok a nyolcaddöntőben folytatják a vb-t. Merész András csapata tegnap 18:3 (5:1, 1:1, 7:0, 5:1) arányú súlyos vereséget mért Franciaországra, és a csoport 3. helyén végzett Oroszország és Kína mögött. A góldobók: Bujka 6, Keszthelyi 5, Kisteleki 3, Tóth 2, Illés és Antal 1-1. A magyar csapat a negyeddöntőért holnap 17 óra 50 perces kezdettel a C csoport második helyezettjével, az USA csapatával mérkőzik. E meccs győztesére az A csoport bajnoka, Spanyolország vagy Kanada vár.

A nyílt vízi úszás 5 kilométeres csapatversenyét Németország nyerte, mögöttük Brazília és Hollandia holtversenyben zárt a második pozíción. A Gyurta Gergely, Székelyi Dániel és Risztov Éva összetételű magyar csapat a dobogósok mögött több mint fél perccel lemaradva hetedik lett a 22-es mezőnyben.

Kína ismét vereséget szenvedett a műugrásban. A vb-ken először műsorra tűzött vegyes csapatversenyben a britek és az ukránok is megelőzték a távol-keletieket, akik a britek ellen legutóbb 2009-ben veszítettek. Nem meglepetés viszont, hogy szülés és kétéves kihagyás után sikerrel tért vissza minden idők legjobb műúszónője, az orosz Natalija Iscsenko. A háromszoros olimpiai és kilencszeres Európa-bajnoknak ez már a 18. aranya és összesen 20. érme a vb-ken.

A férfi-vízilabdatorna mai műsora, 3. forduló, A csoport: Horvátország–Kína (16.30), Brazília–Kanada (19.10), B csoport: Görögország–Oroszország (17.50), USA–Olaszország (20.30), C csoport: Magyarország–Argentína (9.50), Kazahsztán–Dél-Afrika (8.30), D csoport: Szerbia–Ausztrália (11.10), Montenegró–Japán (12.30).