2024. május 6., hétfő

Állagmegóvás, majd felújítás

Állagmegóvási munkálatok kezdődnek meg hamarosan a Sokol otthon, vagyis a Jadran mozi egykori épületén. A jelenleg sportegyesületeknek, a Népszínháznak és Gyermekszínháznak otthont adó épületet 1931 és 1936 között építették. Blau Péter, Szabadka Város Építési Igazgatósága Közvállalat vezetője lapunknak elmondta, az épület homlokzatának teljes felújítása összesen legalább hatvanmillió dinárba kerülne.

– A Sokol otthon, vagyis a Jadran épülete felújítási munkálatainak megkezdésére lezajlott a közbeszerzési pályázat, a jövő héten, amennyiben nem érkezik óvás, a szerződést is meg tudjuk kötni a kivitelezővel, és hamarosan elkezdődnek a munkálatok. A teljes homlokzat felújítási főtervének elkészítése folyamatban van, és a jövő hétre készen lehet. A tervezői beruházási érték 60 és 70 millió dinár között mozog, ez pedig a homlokzat teljes felújítását, a nyílászárók cseréjét, a lépcsők teljes cseréjét, azoknak a tetőszerkezet-részeknek a felújítását irányozza elő, amelyek a moziterem színházzá való átalakítása idején nem kerültek sorra. Így egy teljesen felújított épületet kapnánk. Az idén azonban csak azokat a munkálatokat tudjuk elvégezni, amelyekkel megállítjuk az épület állagának a további romlását. Ez elsődlegesen a színházbejárat feletti terasz felújítása, amelynek állapota miatt már nagyon csúf kép alakult ki, és a beltér is beázik. Az északnyugati részen lévő két egyenes tetőnek, amely pillanatnyilag műanyag fóliával van betakarva, a szigetelésére is sor kerül, illetve a főbejáratnál levő lépcsőknek a részleges felújítására is sort kerítünk. Ezenkívül a homlokzat egy részén a hiányzó téglákat visszatöltjük, az ablakoknál a párkányok és a fal felújítása, valamint a homlokzat részleges tisztítását is elvégzi a kivitelező. Ennyi fér bele az előirányozott 3,65 millió dinárba. Jövőre pedig a további eszközöket biztosítanánk, s ha nem is egy év alatt, néhány év alatt teljesen felújíthatjuk a Jadran épületét – mondta Blau.

Az idén nem volt keret a központban lévő olyan szecessziós épületek homlokzatainak felújítására, amelyek magántulajdonban vannak. Az elmúlt öt évben a védett övezetben 3-4 homlokzatot felújított az igazgatóság, ehhez a város 50 százalékban járult hozzá, másik felét pedig a magántulajdonosok biztosították.

– A legutóbbi próbálkozásunk tavaly nem járt sikerrel, mert a tulajdonosok a szerződéskötést megelőzően elálltak szándékuktól. Tudomásom szerint a városvezetőség gondolkozik egy új módszeren, s remélem, hogy az igazgatóság is részt vesz majd az új ötletek, megoldási javaslatok elkészítésében, hiszen mindenki látja, hogy fejlődik a turizmus Szabadkán, s ezeknek a turistáknak jó lenne egy felújított városképet nyújtani. A város most a tulajdonában lévő épületek felújítására összpontosít, a Zsinagóga, a Jadran épülete, a valamikori Börze tetőszerkezetének felújítása, valamint több kultúrotthon felújítási munkálatai megkezdődnek hamarosan – Tavankúton, Nagyfényen és Sándorban – tette hozzá az igazgató.