2024. május 1., szerda

Lovak, hagyományok

A Börcsök-tanya második alkalommal adott otthont a lovastábornak

Csantavér határában van egy tanya, melynek udvara ezekben a napokban gyerekzsivajtól volt hangos, itt került sor ugyanis egy lovastáborra, mely a négy nap alatt számos színes programmal szórakoztatta az oromi, zentagunarasi és bácsfeketehegyi gyerekeket.

Börcsök Emerencia, azaz Enci néni tanyáján minden megvan, ami emlékezetessé teheti a nyarat a fiatalok számára, a szántóföldek között megbújó tanyán ugyanis egyszerre békés és izgalmas az élet, a sátortábor még inkább közel hozza a természetet, valamint a lovakkal, struccokkal, birkákkal és egyéb állatokkal való ismerkedés sem marad ki a programból.

A lovastábor ötletgazdája Major Boglárka, aki a tavalyi kétnapos rendezvény sikerén felbuzdulva az idén már négynapos tábort szervezett a gyerekeknek, s nem csak az időtartam lett hosszabb, hanem a résztvevők száma és a program is bővült.

– Olyan családba születtem bele, amelyben szeretik a lovakat, így a gyerekkorom nagy részét a lovak között töltöttem, és már 12 éve lovagolok. Mivel sokan vannak még rajtam kívül, akik ugyanúgy szeretik a lovakat és szeretnek lovagolni, de nincs rá lehetőségük, ezért eszembe jutott, hogy számukra szervezni kellene egy tábort, ahol ezt megtehetik, s Enci néni tanyája erre kitűnő helyszínt kínált. A tavalyi tábor nagyon jól sikerült, így nagyon sokan várták, hogy megint legyen, a tábort ki is bővítettük, így az idén összesen huszonöt 7 és 15 év közötti gyerek vett rajta részt, és a lovas programokon kívül egyéb érdekességekkel is próbáltuk tartalmassá tenni a napjaikat. Természetesen szeretnénk ebből hagyományt teremteni, és minden évben sort keríteni rá – mondta Boglárka.

Enci néni elmondta, a tanya, mely öt generáció óta a családja tulajdonában van, már korábban is fogadott vendégeket, és örömmel vette Boglárka ötletét, hogy egy lovastábornak is otthont adjon néhány napra.

– Nagyon jó érzés, hogy így felpezsdült az élet a tanyán, hiszen tíz éve halt meg a férjem, és egyedül élek itt, de persze Varjú Tihamér, a tanya bérlőjének személyében van segítségem, meg azért akadnak látogatók, kirándulók is, akik egy kis változatosságot hoznak a dolgos hétköznapokba. A tanya még a szépapámé volt, úgyhogy maga az udvar legalább kétszázötven éve a család tulajdonát képezi, csak az épületek változtak, mivel az idők folyamán hozzá is építettünk, a meglévőket pedig szükség szerint felújítottuk – meséli Enci néni.

A régi hangulatot maga a lakóépület is hűen őrzi, de mivel egykoron kovácsműhely is működött a tanyán, a régi szerszámokkal való ismerkedés is érdekes momentuma volt a tábornak és a hagyományőrzésnek, de a legjobban a lovas programokat élvezték a gyerekek, kikocsikáztak a határba, lovagoltak, színes tenyérnyomaikkal festették be a lovat és a pónit, sőt a pónival akadálypályán is át kellett jutniuk, ezenkívül dinnyeevő verseny, kötélhúzás, zsákban ugrálás, különféle labdajátékok is színesítették a napokat, tartottak rajzfoglalkozást, és volt íjászbemutató is, az pedig, hogy sátorban aludtak, még kalandosabbá tette a napokat.

Varjú Tihamér elmondta, a lovak mellett kecskék, birkák, disznók, struccok, emuk, papagájok, fürjek is vannak a tanyán, de szeretnék, ha a jövőben a többi között lennének nyulak, törpekenguruk is.

– A gyerekek nagyon élvezik az állatok közelségét, de főleg a lovakat szeretik. Bátrak és nyitottak, néha rájuk is kell szólni, úgyhogy még jó, hogy sokan felügyeljük őket, sőt a héten nap közben voltak itt egészen kicsik is a szüleikkel, akik felnőttként úgyszintén odafigyeltek a tábor lakóira. A tábor természetesen a lovas hagyomány mellett a régi idők mesterségével is igyekszik megismertetni a fiatalokat, akik ízelítőt kaphatnak, milyen is volt az élet egy tanyán, és a természetet is igyekszünk közelebb hozni hozzájuk – tudtuk meg Tihamértól. Hozzátette, mielőbb szeretnék a tanyát bejegyeztetni és a falusi turizmus felé fordulva színes egy- vagy többnapos tanyasi programokat felkínálni a környékbelieknek, de a messziről idelátogatóknak is, melyek egyedülálló tartalmak lennének Csantavéren.

Habár a második lovastábor pénteken este véget ért, a Börcsök-tanya szombatra sem csendesült el, Enci néni, Tihamér és Boglárka ugyanis a Caritasszal együttműködve fogadta azokat a gyerekeket, akik szegény sorsban élnek, és nincs lehetőségük megünnepelni születésnapjukat a barátaikkal. A szombati nap nekik, róluk szólt, fánkkal és üdítővel kedveskedtek nekik, s belekóstolhattak azokba a lovasprogramokba, amelyeket az itt táborozó gyerekeknek tartottak az azt megelőző napokban.