2024. május 1., szerda

A menekültek kezeléséért

A Hemofarm adománya a Szabadkai Közkórháznak – Vulin: Minden menekülteknek érkező segítség a helyi lakosságnak is szól

Pénteken a Szabadkai Közkórházban személyesen adta át a Hemofarm képviselője az intézménynek azt az adományt, amely a regionális egészségügyi központnak a menekültek ellátásában jelent majd segítséget. Fertőtlenítőszerek, eszközök és orvosságok voltak a csomagban, az adományozó szerint pedig ez csak az első lépés a vállalat részéről. Az átadásnál jelen volt Aleksandar Vulin illetékes miniszter is.

Dr. Goran Bićanin, a Szabadkai Közkórház igazgatója kiemelte, a Hemofarm adománya nagyon nagy segítség ebben az időszakban, amikor az intézmény, regionális központként egyre több menekültet kell hogy ellásson szükség szerint. – A Hemofarmnak köszönhetően fertőtlenítőszereket és orvosságot kaptunk, amelyeket felhasználhatunk majd a migránsok kezelése során – mondta.

Sanda Savić, a Hemofarm korporációs ügyekkel és kommunikációval megbízott igazgatója elmondta, gyorsan és megfelelő módon reagált a vállalat, ahogyan eddig minden alkalommal. Meggyőződése, hogy a társadalom nincs tisztában a probléma súlyosságával, inkább politikai szemszögből tekintünk a jelenségre, s amennyiben nem figyelünk oda, komoly társadalmi és egyben egészségügyi következményei is lehetnek.

– Ezért döntött úgy a vállalat, hogy segít, és ez a támogatás csak az első lépés, a jövőben is számíthatnak a vállalat támogatására. A Hemofarm Alapítvány Teljes szívvel elnevezésű nemzeti kampánya keretében Teljes szívvel az emberekért címmel támogatja a menekülteket.

Savić kiemelte, arra biztat más vállalatokat is, legyenek humánusak, segítsenek, ahol tudnak, hiszen egy évvel ezelőtt a világ és az ország is megmutatta a nagy árvizek idején, amelyek Szerbiát sújtották, hogy szolidaritást vállal, itt az ideje, hogy Szerbia is segítséget nyújtson.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociális miniszter a tegnapi sajtótájékoztató alkalmával azt hangsúlyozta, ez a bizonyíték arra, hogy az üzleti élet is tud társadalmilag felelős lenni, a Hemofarm példát mutat a többi nagyvállalatnak, hogyan kell az ország segítségére sietni, ha szükség van rá.

– Az a támogatás, amelyet ma a menekültek megsegítésére adtak, a helyi lakosság számára is adomány, támogatás. Hiszen amennyiben ezek a migránsok gyógyultak, akkor a helyi lakosság is nyugodtabb a mindennapokban, hiszen tudja, hogy biztonságban van. Minden segítség az állam részéről a menekülteknek egyben a helyi, szerbiai polgároknak szóló segítség is. A migráció nem Szerbia viselkedésének következménye, de küzdenie kell a jelenséggel. Egyúttal remélem azt is, hogy nemzetközi szinten is születik egy egységes álláspont, mit várunk ezektől az emberektől, s egyben anyagi támogatást is kap Szerbia, sokkal gyorsabb reakcióra van szükség a részükről, mert Szerbia nem tudja egyedül kezelni és megoldani a problémát – mondta Vulin.