2024. május 3., péntek

Kocamentés Felsőhegyen

Nemrégen rendhagyó mentési akciót hajtottak végre a zentai tűzoltók: Felsőhegyről riasztották őket, hogy egy négyszáz kilogrammos élő anyakocát húzzanak ki egy tízméteres kútból.

Baranyi Nándor zentai tűzoltó és mentőbúvár elmondta, hogy ilyen esettel még nem találkoztak. Az év folyamán ugyan több tetemet is ki kellett szedniük a kutakból, de élő állattal még nem akadt dolguk.

– A helyszínre menet azon agyaltam, hogy miképpen mentsem ki szegény párát, ugyanis ha az állatok szorult helyzetbe kerülnek, és az ember megközelíti őket, akkor megijednek és védekezni próbálnak – mesélte a mentőbúvár tűzoltó. A mentési akciót az állat testének hatalmas átmérője is megnehezítette. Az első próbálkozásnál a koca meg is támadta a kútba ereszkedő tűzoltót, így ő csak lógott felette, és várta, hogy lenyugodjon a disznó. Így is történt, mivel a kútban lévő szén-monoxid hatására a disznó lassan kezdett elkábulni, ekkor nagy erőfeszítéssel a teste köré kötelet helyeztek, és elkezdték csörlőzni. A disznó viszont magához tért, a hámot lerúgta a testéről, így a műveletet elölről kellett kezdeni. Végül harmadik nekifutásra, dróthuzal segítségével, mintegy három óra alatt sikerült kiemelni a pórul járt kocát – mesélte Baranyi Nándor. A jószág, miután egy kicsit kifújta magát, mintha mi sem történt volna, békésen az akoljába andalgott.

A mentőbúvár elmondta, hogy minden egyes, kútból történő mentés pszichikailag megviseli őket. Nem is az a baj, hogy a mélybe kell leereszkedniük, hanem az a bizonytalanság nyomasztja őket, hogy odalenn mi várja őket. Komoly veszélyforrások lehetnek a kútban lévő különböző gázok, ezek közül is a színtelen és szagtalan szén-monoxid – magyarázta a tűzoltó; továbbá az ásott és nem kitéglázott kutak könnyen beomolhatnak, ha meg téglázottak, akkor tégla eshet az ember fejére.

– Használunk ugyan valamilyen védőfelszerelést, de ez igencsak szegényes – mondta –, de folyamatban van egy komolyabb, profi védőruha beszerzése is.

Megjegyezte, hogy cseppet sincs rendjén, ami történt: mert ha egy koca beleeshetett a káva nélküli kútba, ugyanez egy gyermekkel vagy felnőttel is könnyen megtörténhetett volna. És nem biztos, hogy ők is olyan szárazon megússzák, mint az anyakoca. Ezért nagyon fontos, hogy a tulajdonosok biztonságossá tegyék a kútjaikat.