2024. május 6., hétfő

Tumultus az autópályákon

Legalább másfél órát kell vesztegelniük a határon azoknak, akik az autópályán a horgosi határátkelőnél szeretnének Magyarországról Szerbiába jönni, míg az ország többi átkelőjén átlagosan harminc percet kell vesztegelni, áll a Szerbia Utai Közvállalat közleményében.

A Szabadka–Belgrád autópálya Újvidékhez közeli fizetőkapujánál vasárnap délutánra egy kilométert is meghaladó gépkocsisor alakult ki (Fotó: Ótos András)

A Szabadka–Belgrád autópálya Újvidékhez közeli fizetőkapujánál vasárnap délutánra egy kilométert is meghaladó gépkocsisor alakult ki (Fotó: Ótos András)

A gradinai átkelőnél a Bulgáriából érkező autóbuszok és személygépkocsik átlagosan egy órát állnak mielőtt belépnének Szerbiába, akik pedig Horvátországból érkeznek (Šiden keresztül), azok átlagosan fél órát vesztegelnek. Akik pedig Montenegróból érkeznek az országba, a špiljanai határátkelőnél is átlagosan harminc percet várakoznak. A magas hőmérséklet és a kisebb-nagyobb torlódások miatt a Horvátország melletti batrovci átkelőnél lajtos kocsikból kínálták az ivóvizet az állami útkarbantartó közvállalat dolgozói. A cég így szeretné tehermentesíteni az utasokat, hogy könnyeben elviseljék a magas hőmérsékletek okozta nagy meleget és a hosszú várakozást. A tartályok egyébként a nyári idény végéig a határátkelőn állnak majd.

A hosszú sorok azonban nemcsak a határon alakultak ki, hanem a fizetőrámpáknál is, valamint egyes problémás útszakaszokon is. A Belgrád–Niš útvonalon például egy tíz kilométeres járműsor alakult ki a most végzett útkarbantartási és egyéb munkálatok miatt. A fizetőrámpák előtt is hosszú sorok kígyóztak, a Szabadka–Belgrád autópálya Újvidékhez közeli fizetőkapujánál vasárnap délutánra több mint egy kilométer hosszú várakozó gépkocsisor alakult ki a bódék előtt, míg a niši rámpánál átlagosan 10-15 percet kell várniuk az autósoknak.

Az útkarbantartó vállalat dolgozói azt tanácsolják az autósoknak, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, és az elkövetkező pár hétben kerüljék a külföldi utakat vagy használják a kis határátkelőket. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a főbb útvonalakon intenzívebb forgalom várható az elkövetkező időszakban, amelyet meglassíthatnak az egyes szakaszokon folyó munkálatok. A nagyobb tumultusok kialakulásának elkerülése érdekében az illetékesek azt javasolják a gépjárművezetőknek, ha tehetik, inkább más, alternatív útvonalakat vegyenek igénybe.