2024. május 6., hétfő

Falunap helyett nyári napok Bácskossuthfalván

Május utolsó hete hosszú évek óta különleges időszak a bácskossuthfalvi lakosok számára, ugyanis azon a hétvégén tartják a falunapot. Idén azonban elmaradt ez az ünnepség, helyette pedig a Bácskossuthfalvi Nyári Napok rendezvénysorozat vette kezdetét május 29-én, amely egészen szeptember 5-éig tart. Seffer Attilával, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának az elnökével a változtatás okairól és az idei programkínálatról beszélgettünk.

Mi az oka annak, hogy idén összevonták a falunapot és a hagyományos szüreti napokat?

– Két oka van annak, hogy ebben az első és egyedüli évben összevontuk a két ünnepet. Az egyik az, hogy fizikailag nem értünk oda, hogy külön szervezzük meg a falunapot, a másik pedig, hogy mivel eddig minden évben átadtunk valamit falunapkor, idén sem akartuk, hogy ez másképp legyen. Az épülő medencét szeretnénk átadni, így döntöttünk a szeptember 4-ei átadás mellett, ami egyben a hagyományos szüreti napok dátuma is.

Milyen változások történtek a programokat tekintve?

– Mint minden évben, a civil és egyéb szervezetek most is különféle programokkal szolgálnak a nyári időszakban. Eddig számos rendezvényre került már sor, mint a Májusi koncert az iskolában, íjászverseny, focitorna, horgász- és koronglövő verseny, valamint több színházi előadást is megtekinthettek az érdeklődők. Az idei évtől kezdve minden évben szeretnénk egy testvértelepülést is vendégül látni. Idén Mélykút városának táncosait és a fúvószenekart hívtuk meg. A szüreti napok programjainak részletei azonban még nem véglegesek, szervezés alatt állnak.

Milyen programokat kínál idén a Bácskossuthfalvi Szüreti Napok?

– A rendezvénysorozat első napján, szeptember 4-én megnyílik a 9+1 Nemzetközi Művésztelep tárlata, amit a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának a díszülése követ. Az idei szüreti napok legnagyobb eseménye a magyarországi Republic együttes élő koncertje szintén 4-én, amire ingyenes lesz a belépés. Szombaton lesz a hagyományos szüreti felvonulás, idén az útvonal a központtól a rekreációs központig tart majd, végig a főúton. Szombaton lesz továbbá a szintén hagyományosnak számító főzőverseny és a folklórműsor is a Koplalón. A falu és a környező települések lakosainak látogatására számítunk idén is.

A rendezvénysorozat keretében a napokban tartják a Fehér Ló Fia gyülekezeti tábort a református egyházközség szervezésében, augusztus 13-án a Tanyaszínház vendégeskedik a településen, 15-én Csernik Árpád Van valami bejelentenivalója? c. előadását láthatják az érdeklődők, augusztus 15-étől 20-áig tart a Méhes Károly-tekeemléktorna, 22-én pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház szerepel Bácskossuthfalván.