2024. május 3., péntek

A menekülttábor miatt tiltakoztak Martonfán

Helyi lakosok vasárnap este tiltakozásul sátrakat állítottak a Baranya megyei Martonfa határában, a tervezett befogadóállomás helyszínén, a volt honvédségi lőtér területén. A Magyar Közlönyben július 31-én megjelent kormányrendelet szerint a település határában ideiglenes befogadóállomást terveznek az illegális bevándorlók elhelyezésére. A másik befogadóállomást a Zala megyei Sormás határába tervezik fölépíteni.

Martonfa polgármestere, Bosnyák Attila András nyílt levelet címzett a kormánynak, amelyben a befogadóállomás megépítése ellen egyebek mellett azt kérdezi, hogy a kiépített infrastruktúra nélküli területen, ahol (egyelőre még) megoldatlan az ivóvízellátás, a szennyvízelvezetés, az áramszolgáltatás és a fűtés, hogyan szándékoznak gondoskodni a menekültekről. Ha viszont az infrastruktúra kiépítése pénzzel megoldható, akkor mennyibe fog az kerülni az adófizetőknek? – kérdezte a polgármester, aki végezetül lakossági fórumra „invitálja” a döntést meghozó politikusokat.

Az ellenzéki pártok reagálásai a hírre pontosan tükrözik az ellentmondásos helyzetet.

A Jobbik, amely „jobbról igyekszik” túllicitálni a Fidesz menekültkérdésben kialakított álláspontját, azonnal tiltakozott a két új tábor létesítésének a terve miatt. Berta Krisztián, a párt nagykanizsai szervezetének elnöke közölte, a Jobbik támogatja a lakosságot „minden olyan törvényes eszköz alkalmazásában, amellyel meg kívánják akadályozni a menekülttábor létesítését”. Az MSZP – amely visszafogottan ugyan, de bevándorláspárti álláspontot képvisel – egy furcsán hangzó – és megosztó – elmélettel állt elő a vitatott kérdésben. Góra Balázs, a párt Zala megyei alelnöke hétfőn Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a magyar–szerb határról nyugatabbra akarja terelni a migránsokat, ezért van szükség Baranyában és Zalában új menekülttábor létesítésére. Góra szerint „más logikai értelme” nincs a terveknek. Hozzátette: az MSZP már hónapok óta azt szorgalmazza, hogy erősítsék meg a határokat, és a migránsok útvonalán olyan táborokat hozzanak létre, amelyek a menekültek ügyintézését, orvosi ellátását segítenék.