2024. május 7., kedd

A jó borról

Hagyományos borásztalálkozót tartottak Bajsán – Jó termésben reménykednek a szőlősgazdák

A bajsai Kadarka Gyümölcsészek, Szőlészek és Kertészek Egyesülete XIV. alkalommal tartotta meg hagyományos borásztalálkozóját. A hétvégi eseményen hazai és magyarországi szőlész-borász egyesületek vettek részt. Mengyán Károly, az egyesület elnöke arról számolt be a sajtónak, hogy a találkozóra neves szakemberek is érkeztek.

– Összesen 22 egyesületet hívtunk meg egész Vajdaság területéről és Magyarországról is. A találkozó programjának hagyományosan része az egyesületek közti főzőverseny, valamint a szőlőskertek megtekintése. Itt van köztünk Nikola Papić professzor, az újvidéki mezőgazdasági egyetem nyugalmazott tanára és Nada Korać professzor, az Újvidéki Egyetem aktív tanára is. Ők szakvéleményt mondanak a szőlőskertekről, és számos hasznos tanáccsal látják el a szőlősgazdákat – mondta el Mengyán. A szőlőskertek állapota kapcsán az elnök arról számolt be, hogy eléggé eltérő az állapotuk, attól függően, hogy Bajsa mely részén találhatók. Tavasszal egy hideghullám haladt végig a falu egyes részein, és amelyik szőlőst elérte, ott kevesebb termés várható. Emellett a szőlők még idén is nyögik a tavalyi rossz időjárás következményeit, ettől függetlenül jó évre számítanak, hangoztatta a Kadarka elnöke.

A borásztalálkozó is egy állomása a bajsai nyári programoknak, mondta el Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke.

– Mi is járunk ilyen jellegű találkozókra egész Szerbia területén, s ez az az alkalom, amikor viszonozni tudjuk a meghívásokat. Remélem, még sokáig fog élni ez a találkozó, hiszen a társalgás és barátkozás mellett sok új dolgot tanulunk – mondta el Lackovics, majd arról is beszámolt, hogy a bajsai borok az utóbbi időben óriási fejlődésen mentek keresztül, s ma már komoly színvonalat képviselnek. Bajsán 14-15 pincészet létezik, a Kadarka egyesületnek pedig 54 tagja van, hallottuk a tanácselnöktől.

A bajsai szőlészek a tavalyi rossz év után idén jó termésre számítanak, mondta el Milisav Viljanac, a bajsai Szent Dömötör Borrend nagymestere.

– A tavalyi év olyan volt, hogy nem szeretnénk, hogy megismétlődjön. Az idei viszont teljesen más, gyönyörű, a szőlőnek nagyon kedvező az időjárás. Idáig még semmilyen betegség sem jelentkezett, de a tavalyi év hatása, hogy sok tőke nem hajtott ki, vagy nem tudott megfelelően fejlődni, és most egyik napról a másikra elszárad. Ez annak tudható be, hogy elfagyott a szára, s az ilyen tőkéket érdemes kicserélni – számolt be Viljanac, majd arról is szólt, hogy Bajsán nincs annyi szőlő, mint régen, de növekszik a szőlőskertek területe.

– Kb. egyhektáros vagy annál nagyobb szőlősök vannak Bajsán, s annak nagyon örülünk, hogy főként fiatalok foglalkoznak vele. A fajták közül az olaszrizling dominál, a többiből kevesebb van. Aki most szeretne vörösborral próbálkozni, annak ajánlanám a kékfrankost, ami hagyományos fajta, és szép eredményeket lehet vele elérni – mondta a borrend nagymestere, majd végül arról is beszámolt, hogy a tavalyi év nemcsak Vajdaságban, hanem az egész régióban rossz volt, a bajsai borok viszont számos versenyről első helyezéssel tértek haza. Ebből a szempontból elégedettek a bajsai borászok.