2024. május 1., szerda

Megújul a topolyai Művelődési Ház fénytechnikája

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása jóvoltából

A topolyai Művelődési Ház 2009-ben részben újított a fénytechnikai felszereltségén egy 12 csatornás digitális fényszabályozó pult beszerzésével, ahhoz viszont, hogy a termei, valamint a szabadtéri rendezvényei világosítását korszerűen meg tudják oldani, új reflektorok, lámpák, reflektorállványok beszerzésére van szükség. Ilyen jellegű beruházásra kulturális intézményünkben az elmúlt húsz évben nem került sor.

– Világítástechnikánk igen elavult, jelenleg mindössze négy kifogásolható állapotú reflektorral rendelkezünk. Ahhoz, hogy termeink és szabadtéri rendezvényeink világosítását a jelenleginél sokkal jobb minőségben tudjuk kivitelezni, elengedhetetlen új reflektorok, lámpák, állványok vásárlása. Saját rendezvényeinken kívül iskolák, művelődési egyesületek és más intézmények, szervezetek rendezvényeinek is otthont ad komplexumunk, így a fénytechnikai fejlesztést célzó beruházás többszörösen emelné Topolya község művelődési rendezvényeinek minőségét. A továbbiakban nem a fénytechnika megléte vagy hiánya határolná be lehetőségeinket programsorunk tervezésekor. Mivel az elmúlt években a hangtechnikában történtek fejlesztések, a 2014-es és a mostani évben a fénytechnika bővítésére, cseréjére fókuszáltunk. Számos rendezvényt a Művelődési Ház épületén kívül is szervezünk: például a tóparton, a topolyai tájházban, a Csáki-iskola sportcsarnokában, községbeli településeken, ahová a Mara Amatőr Színház is vendégszerepelni jár, ezért nagyon fontos, hogy a fénytechnikánk is könnyen mozgatható, szállítható legyen. Mindez csak emelhető, oszlopos, mozgatható reflektorállványokkal és szállítható reflektorokkal valósítható meg – fogalmazott Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója, amikor arról számolt be lapunknak, hogy a 2015 áprilisában a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél benyújtott A topolyai Művelődési Ház fénytechnikájának felújítása elnevezésű pályázatuk megvalósítását az alap 900 000 forint értékben támogatja. Jelenleg a szerződéskötés előkészítése van folyamatban. A támogatás átutalása után következhet az eszközbeszerzés.

– Intézményünkben a fénytechnika komolyabban csak 2009-ben korszerűsödött: az akkori Szülőföld Alapnak a Szekeres László Alapítvány címén szerzett támogatásából megtörtént a már igen kifogásolható működésű analóg fénypult cseréje. Ahhoz, hogy rendezvényeink igazán élvezhetőek legyenek, nélkülözhetetlen lenne reflektorok, lámpák beszerzése, valamint mozgatható, szállítható állványok vásárlása is. A felsoroltakat a most nyert támogatásból megvásárolhatjuk. Reflektoraink mellett mostanáig állandó jelleggel további eszközök bérlése volt a gyakorlat. A támogatás jóvoltából többek között a kiállítótermünkbe is vásárolnánk égőket – fogalmazott az intézményvezető, majd megjegyezte:

– 2014 végén, a Szabadkai Népszínház fénytechnikusával történő konzultációt követően, a moziterem mennyezetére egy korszerű reflektortartó vasrúdszerkezetet szereltettünk fel. Önerőből és a községi költségvetési keretből, 40 000 dinár értékben szereztük azt be. A folyó évben még egy hasonló rúd megvételét tervezzük, azt a színpad fölé helyeznénk. A gyakorlatban igazolást nyert: a jelenleg is használatos vasrúd alkalmazása az eszközfenntartási költségek fedezésénél is segítséget nyújt, ugyanis jóvoltából elkerülhető a moziteremben használatos reflektorok állandó fel-le szerelése – mondta Csípe Tímea.