2024. május 5., vasárnap
BIRKÓZÁS – KADÉT-VB, SZARAJEVÓ

Harmatgyenge szerbiai mérleg

A szerbiaiak közül a 46 kg-os Nikola Dedićnek, a magyarok közül pedig a 85 kg-os Kismóni Botondnak sikerült csak meccset nyernie a Szarajevóban zajló kadét-vb második kötöttfogású versenynapjának rajtján. Dedić szoros, 1:1-es végeredménnyel verte meg a román Bicut, Kismóni pedig a moldovai Nicoarát győzte le 4:0 arányban. Kismóni azonban tovább menetelt: a negyeddöntőben 3:1-re legyőzte az üzbég Mamajanovot, az elődöntőben pedig az osztrák Raggingerrel találkozott. A végsőkig kiélezett meccsen egy-egy intés volt, de az utolsó másodpercekben az osztrák volt az összeszedettebb, és 2:2-vel nyert. Botond ezzel a bronzéremért küzdhetett este.

42 kg-ban Stefan Sukno 8:0-ra kapott ki a kirgiz Kanybektől, Pásztor Richárd pedig 9:1-re a moldovai Deleanutól. 46 kg-ban Vancza István szintén technikai tusvereséget szenvedett az örmény Szergejjel szemben, 69 kg-ban a magyarkanizsai Vrábel Ákos 10:2-re kapott ki a török Yilmaztól, Kismóni Móric pedig 3:0-ra a grúz Nikooloztól. 76 kg-ban Đorđe Ševićet 6:0-ra verte a szlovák Rohaly, Gégény Dominikot pedig 11:2-re az orosz Baragunov, 85 kg-ban Marko Radović 8:0-ra veszített az azeri Hajil ellen.

Délután azt vártuk, a vesztesek közül vajon kinek sikerül feljutnia a vigaszágra. Sajnos senkinek, így a szerbiai csapat harmatgyenge teljesítménnyel zárta ezt a nagyversenyt…

Az első nap legkellemesebb meglepetését egyébként az az olasz Giovani Freni okozta, aki a szabadkai Eb bronzmeccsén legyőzte a felsőhegyi Kolompár Szebasztiánt. Ahogy azt sokan megjósolták, Freni ezúttal végig menetelve a döntőben 6:4-re megverte az orosz Sefersajevet, s világbajnok lett!

Világbajnokok, 50 kg: Giovani Freni (olasz). 54 kg: Alekszandr Hrusin (ukrán). 58 kg: Amin Kavijaninedzsad (iráni). 63 kg: Rikadze Aivengo (grúz). 100 kg: Amin Mirzazadeh (iráni), 2. Érsek Róbert (magyar).