2024. május 4., szombat

Elbúcsúztak a táncegyüttesek

Szerdán este fergeteges záróceremóniával ért véget Szabadkán az idei Interetno fesztivál

Az Etnopolisba látogatók egy utolsó nap erejéig még koccinthattak a borutcában, falatozhattak a gasztrofaluban és böngészhettek a kirakodóvásáron. Szerdán este ugyanis a táncegyüttesek felvonulásával, fellépésével és búcsúzkodásával, ünnepi köszönőbeszédekkel és végül pazar tűzijátékkal véget ért az idei Interetno fesztivál. Ilija Maravić, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke megköszönte a fellépő vendégeknek a részvételt, a szervezőcsapat kiváló munkáját és a közönség lelkesedését. Szigetvári József, a százhalombattai Summerfest igazgatója és a magyarországi CIOFF képviselője, szólt a CIOFF céljairól, majd pedig a Summerfestről:

A paraguayi táncosnők és a közönség (Molnár Edvárd felvétele)

A paraguayi táncosnők és a közönség (Molnár Edvárd felvétele)

– A 22 éve megrendezésre kerülő százhalombattai Summerfest évente húsz országot lát vendégül. Évekkel ezelőtt szabadkai barátaink megkerestek bennünket, és felvetődött annak gondolata, hogy a magyarországi szakaszt toldjuk meg a szabadkaival, egészítsük ki a két fesztivált. Így jött létre az Interetno és a százhalombattai Summerfest kapcsolata, majd pedig csatlakozott Nagyenyed is. Az európai körúton levő csoportok így augusztus folyamán Romániában, Magyarországon, végül pedig Szabadkán lépnek fel. Egy történelmi város, egy fiatal iparváros és Szabadka a maga szépségével, szeretetével – ennél szebb útvonal talán nincs is. A három város azt üzeni, hogy ne mi menjünk el, hanem inkább hozzuk el a nagyvilágot, azaz hozzunk el nagyvilágból mindent, ami szép és értékes – hallottuk Szigetvári Józseftől.

A továbbiakban Takács Márta, a Népkör MMK elnöke tartott záróbeszédet:

Dél-Amerikából érkeztek és fergeteges hangulatot teremtettek Szabadkán

Dél-Amerikából érkeztek és fergeteges hangulatot teremtettek Szabadkán

– Gazdagságunk több mindenben rejlik. Barátaink vannak szerte a világban, akikre – úgy gondolom – bármikor számíthatunk. A búcsúszavakból kiderül, hogy őszintén megszerették városunkat, és jó hírünket viszik a világba. Köszönet jár a szervezőcsapatunknak, amely egész évben azon dolgozik, hogy ez a fesztivál méltóképpen megrendezésre kerüljön, akárcsak a támogatóinknak is, mert az ő segítségükre is nagy szükség van. A legnagyobb gazdagságunk a közönségünk, hiszen évről évre lelkesen kísérik az Interetnót. A fesztivál befejezésével számunkra most új időszak veszi kezdetét, a tizenötödik Interetno Fesztivál szervezése – mondta Takács Márta.

A zárórendezvényen Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára értékelte lapunknak a fesztivált:

– Nagyon sok mindent megtettünk azért, hogy a fesztivál még jobb legyen, mint eddig. A visszajelzések alapján – amelyeket a közönségtől, a fellépőktől és a résztvevőktől kaptam – pozitív értékeléssel zárhatjuk le a rendezvényt. Amit szerettünk volna, azt teljes mértékben megvalósítottuk. Mind a szervezőcsapat, mind a Népkör fiataljai kiválóan vették ki részüket a fesztivál lebonyolításából, mindenki az elvárásokon túl teljesített. Egész nyáron azt tapasztaltam, hogy már nagyon várják a fesztivált, és ez mindannyiunkra lelkesítően hatott. Egyik legnagyobb eredményünk ez a fesztivál, köszönet mindenkinek, aki magának érzi, és részt vett a mozgalmas napjaiban. Amiért viszont mindenekelőtt érdemes létrehozni ezt a fesztivált, az a közönség mosolya, tapsa és szívélyessége – hallottuk Bodrogi Bélától a záróceremónia megható pillanataiban.