2024. május 3., péntek

Kismóni bronzérmes

Szarajevóban befejeződött a kadét-világbajnokság kötöttfogású része, a második versenynapon pedig megszületett a magyarok második érme is. Mint azt a tegnapi számunkban már leírtuk, a 85 kg-os Kismóni Botond úgy veszítette el az elődöntőt, hogy az utolsó másodpercben az osztrák Ragginger kiléptette, de a bronzmeccsen már nem volt gondja az általa jól ismert cseh Chalupával szemben, akit 4:1-es eredménnyel múlt felül. E fogásnemben a várakozásoknak megfelelően Oroszország végzett a pontverseny élén 2 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel, Irán mérlege 3 arany, míg Törökország 1-1 ezüsttel és bronzzal a harmadik lett. Érdekes megfigyelni, hogy európaiakon kívül csak az irániak tudtak labdába rúgni, az amerikai kontinensről senki sem állhatott fel a dobogóra.

Tegnap megkezdődött a lányok küzdelme. Szerbia erre a megmérettetésre nem küldött versenyzőket, a magyarok viszont annál inkább, s az első nap Szekér Szimonetta is fellépett, aki a közelmúltban Szabadkán Európa-bajnoki ezüstérmet nyert 49 kg-ban. Érdekesség, hogy az első megnyert mérkőzés után azzal a német Riestererrel találkozott, aki az Eb-döntőben is legyőzte, és sajnos ez a forgatókönyv ezúttal is megismétlődött, a német 11:1-re nyert, de utána kikapott az elődöntőben, így Szimonetta érem nélkül maradt. Két csapattársa viszont a vigaszágra került: Molnár Nikolettát (43 kg) 0:6-nál betusolta az amerikai Campbell, Dollák Tamara (56 kg) viszont előbb utolsó ponttal, 1:1-re legyőzte az olasz Campagnát, majd 2:0-s vezetésnél betusolta az üzbég Eszenbajevát, és tegnap este az azeri Ahmadovával küzdhetett meg a bronzéremért.

Világbajnokok, 42 kg: Poja Marz (iráni). 46 kg: Turabek Tirkasev (üzbég). 69 kg: Alekszandr Komarov (orosz). 76 kg: Dmitro Kijasok (ukrán). 85 kg: Artur Szargaszjan (orosz)… 3. Kismóni Botond (magyar).

Csapatban: 1. Oroszország 69, 2. Irán 41, 3. Törökország 39 pont stb.  (li)

Bócsán első a Potisje

A magyarországi Bócsán rendezett Szent István-napi nemzetközi birkózótornán három csapat vett részt. A tíztagú csapatokat négy utánpótlás- és hat felnőtt korosztályú birkózó alkotta. A torna győztese az Újhelyi Sándor edző vezette magyarkanizsai Potisje lett két győzelemmel, második a Bócsa, harmadik a felvidéki Madar. A Potisje összeállítása: Nagy Kristóf, Rekeci Botond, Teleki Dániel, Vágó Ádám, Nagy Szebasztián, Bózsó Tamás, Zöldi Norbert, Lőrinc Rudolf, Slejher Tamás és Ladócki Attila. A tornán közreműködött a magyarkanizsai id. Lőrinc Rudolf nemzetközi játékvezető is.