2024. május 5., vasárnap
TENISZ

Novak–Roger újra?

Hat meccset kell megnyerni a US Open döntőjéig, ami nem egyszerű feladat, ám minden jel arra vall, hogy New Yorkban, az idény utolsó Grand Slam-tornáján is Novak Đoković és Roger Federer vívják a zárómeccset. Sorolásuk ugyanis könnyebbnek látszik a riválisokénál, hisz a két klasszisnak a hétfőn rajtoló torna negyeddöntőjéig valószínűleg nem akad komolyabb gondja.

Đoković a brazil João Souzával kezd, majd ha a lehető legmagasabban rangsorolt riválisok következnek, a negyeddöntőig a kanadai Vasek Pospisilon, az olasz Andrea Seppin és a belga David Goffinon át vezet az út. A negyeddöntőben azután Rafael Nadal, az elődöntőben pedig, mint tavaly is, Kej Nisikori a várható ellenfél. Nehezen hihető, hogy Goffin újra akkora gondokat okozhat, mint legutóbb, Nadal és Nisikori pedig nincsenek olyan formában, mint valaha. Nadal dolgát nehezíti, hogy a fiatal horvát Borna Ćorićtyal kezd, akitől már kikapott, s Raonicot, Fogninit vagy Feliciano Lópezt is le kellene győznie. Federer az argentin Leonardo Mayerrel indul, a negyeddöntőig Kevin Anderson a legkomolyabb ellenfele, a nyolc között a cseh Tomáš Berdych, az elődöntőben pedig Andy Murray vagy Stan Wawrinka várhat rá. Murray már a rajton nehéz helyzetben lesz az ausztrál Nick Kyrgios ellen.

Viktor Troicki az ismeretlen amerikai Frances Tiafoe-val kezd, majd David Ferrer következhet, Janko Tipsarević az 1. fordulóban a spanyol Guillermo Garcia Lópezszel, Filip Krajinović pedig egy selejtezőssel találkozik.

A nőknél Ana Ivanović a szlovák Dominica Cibulkovát kapta, s ha eljut a nyolcaddöntőig, ott akár Jelena Jankovićtyal is találkozhat. Jelena első ellenfele a francia Oceane Dodin, majd a kolumbiai Mariana Duque és a spanyol Carla Suárez következhetnek. Bojana Jovanovski a spanyol Lara Arruabarrenával kezd, Aleksandra Krunić pedig a montenegrói Danka Kovinićot kapta. Babos Tímea, az egyetlen magyar résztvevő – mivel Fucsovics Márton a selejtező 2. körében simán kikapott a német Peter Gojowczyktól – két héten belül újra a 33 éves ausztrál Sam Stosurral játszik, akit Cincinnatiben legyőzött.

NEW YORK. – A US Open selejtezőjének 2. fordulójában: Gojowczyk–Fucsovics 6:2, 6:0.

WINSTON-SALEM. – A férfitorna negyeddöntőjében: Johnson–Lu – küzdelem nélkül, Anderson–Ćorić 6:2, 7:6, Zsaziri–Bellucci 6:3, 6:2, Herbert–Carreno 4:6, 7:6, 6:2.

NEW HAVEN. – A női torna negyeddöntőjében: Wozniacki–Garcia 6:3, 6:0, Šafářová–Cibulková 6:7, 6:4, 7:5, Curenko–Ka. Plíšková 6:2, 6:2, Kvitová–A. Radwanska 7:5, 6:4.

WINNIPEG. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Jakšić–Oszaka 6:3, 6:3, Smith-Webley–Stollár 7:5, 6:4.

KOPER. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Stolmár–Kramperova 6:0, 2:6, 6:1, Bondár–Njirić 7:6, 6:7, 7:6, Radanović–Barzó 7:6, 6:7, 6:2, elődöntő: Radanović–Bondár 6:1, 6:3, Estable–Stolmár 1:6, 6:3, 7:5.

BAGNATICA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Erić–Moroni 1:6, 6:3, 6:2.

CSÁKTORNYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Pantocková–Bukta 6:2, 6:2.

CASLANO. – A női ITF-torna elődöntőjében: Wacanno–Lukács 2:6, 6:0, 7:6.