2024. május 3., péntek

Európai színházi keresztmetszet

Szeptember 17-én kezdődik a BITEF Belgrádban

Jovan Ćirilov, a BITEF megálmodója, művészeti igazgatója emlékének szentelik az idei, 49. belgrádi nemzetközi színházi fesztivált. Azonkívül, hogy olyan előadásokat mutatnak be, amelyek követik az eddigi, több mint negyven évet megélt fesztivál szellemiségét, olyan filmeket is levetítenek, amelyek annak idején, amikor először kerültek a közönség elé, nagymértékben megosztották a közönséget. Továbbá számos olyan programmal is készültek az idén a szervezők, amelyek mint a szervezők fogalmazták, az új BITEF-generáció kinevelését szolgálja majd.

A Bitef főprogramja ezúttal is nagyon gazdag. Szeptember 17-én Herbert Fritsch rendezésében, a Volksbühne an Rosa Luxemburg Platz berlini társulatának előadásában a Murmel, murmel című előadással nyitják meg a 49. BITEF Nemzetközi Színházi Fesztivált. Szeptember 24-éig a fesztiválon a közönség láthatja a ljubljanai Slovensko Narodno Gledališče Drama Iliász című produkcióját, Oliver Frljić rendezésében és a Slovensko Mladensko Gledališče Ristić komplex (Kompleks Ristić) című előadását, a programban szerepel a többi között a francia Bureau Cassiopée párizsi színház előadása, az Adieu (Isten veled), de bemutatásra kerül egy orosz előadás is, illetve egy szerb–norvég közös produkció és egy szerb–holland együttműködésből született előadás is – mutatott rá Anja Suša, a BITEF szelektora.

Az idén a zsűri tagjai: Mirjana Karanović színész, Agnieszka Jakimiak dramaturg, Žarko Laušević színész, Stefan Blaeske dramaturg és Thomas Walgrave művészettörténész, akik a legjobb előadásért járó Mira Trailović-nagydíj, illetve Jovan Ćirilov-díj odaítéléséről döntenek.

Miloš Latinović, a BITEF igazgatója rámutatott, miután e fesztivál érdemelte ki a legjobb fesztiválnak járó elismerést a régióban, arra számítottak, hogy talán az idén nem lesz gondjuk az anyagiak előteremtésével. Ez azonban nem így történt. Évtizedek után először van mínuszban a fesztivál. A 35 millió dináros költségből csupán 30,7 millió dinárt sikerül megszerezniük, amiből Belgrád város 14 milliót, a művelődési minisztérium 11 milliót, a tartományi kormány 2,2 milliót, Újvidék városa 500 ezer dinárt különített el erre a fesztiválra, azzal, hogy nagykövetségek, egyesületek és civil szervezetek is támogatták a fesztivált. Mint mondta, abban reménykednek, hogy további támogatóknak köszönhetően fedezni tudják majd a fennmaradt 4 millió dináros költségeket is.

Az előadásokra a jegyek elővételben mától kaphatók, előadástól függően 1000–2000 dináros áron. Lefoglalni a jegyeket, illetve a pontos programot megtekinteni a http://festival.bitef.rs/49bitef15/ honlapon tudják az érdeklődők.

Vera Konjović, a Bitef filmen kísérőrendezvény szerkesztője rámutatott, három filmet mutatnak be a színházi fesztivál alatt. A Jugoszláv Filmarchívumban kerül sor a filmvetítésre, mindenekelőtt, szeptember 22-én bemutatják az Einstein On The Beach (Einstein a strandon) című filmet, amely a hetvenes években, amikor először bemutatták, nagy megrökönyödést váltott ki a közönség körében. Akkor többen el is hagyták a mozitermet. Szeptember 23-án mutatják be a The Rite Of Spring and Caffe Müller (A tavasz áldozata és a Müller kávézó) Pina Bausch koreográfiáját bemutató filmet, majd pedig 24-én a Consumed (Elfogyasztva) című filmet forgatják. A filmekre a belépődíj 150 dinárba kerül.

A Filmek mellett a Bitef Polyphony kísérőrendezvényei pedig többségében a fiatalokhoz szólnak, elemző, kritikus hangnemet ütnek meg. A vitafórumok mellett oktató és szórakoztató rendezvények is lesznek, amikor elsősorban olyan fiatal rendezők előadásait hozzák el Belgrádba, amelyek mindegyike a fiatalokról szól, a jelen szituációkról mondanak kritikát, arról, hogy miért érzik a fiatalok magukat a mai társadalomban idegennek, mi ellen lázadnak. Az ország minden tájáról érkeznek előadások, de külföldről is, tudtuk meg Sanja Krsmanović Tasićtól, a Bitef Polyphonya egyik szerkesztőjétől. Mint mondta, ezek a rendezvények és előadások ingyenesek, csupán a külföldről hozott előadásokért kell majd 250 dinárt fizetni, azok költségeinek fedezése miatt.