2024. május 7., kedd

Nem használják ki eléggé a lehetőségeket

Az infrastruktúra, a vegyipar és az energetika vezetik a prioritások listáját a cseh–szerb gazdasági kapcsolatok terén – Újabb beruházás Rumán
Bohuslav Sobotka és Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Bohuslav Sobotka és Aleksandar Vučić (Ótos András felvétele)

Mintegy ötven cseh és hazai üzletember vett részt a péterváradi vár Tito-szalonjában megtartott tegnapi üzleti fórumon, melyet Aleksandar Vučić szerb és Bohuslav Sobotka cseh kormányfők nyitottak meg, a vendég hivatalos szerbiai látogatásának második napján. A cseh befektetőket szívesen látjuk Szerbiában, fogalmazott beszédében Vučić, aki jelentősnek, de nem elegendőnek nevezte a két ország közötti árucsere-forgalmat, mely 613,5 millió eurót tesz ki évente. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy jelentősebb együttműködésre van szükség a két állam gazdasága között, mely számtalan lehetőséget rejt. Egy Mitas autógumigyár nem elegendő a magas szintű gazdasági kapcsolatokhoz, állapította meg, utalva a korábbi cseh beruházásra. Hangsúlyozta, hogy a beruházókat Szerbiában stabil politikai helyzet és gazdasági fejlődés várja. Aláhúzta a Nemzetközi Valutaalap azon becslését is, melyben félszázalékos visszaesés helyett most félszázalékos növekedésre módosította a bruttó hazai termékkel kapcsolatos korábbi előrejelzéseit. A szerb kormányfő szerint az eredmények ennél is jobbak lesznek, szerinte a GDP az idén 1–1,2 százalékkal fog növekedni. Pozitívumként említette az IMF-fel kötött megállapodás felülvizsgálatának sikeres befejezését is. A költségvetési hiányt hazánknak sikerült olyan szintre csökkentenie, hogy az Európai Unió tíz legjobb állama közé lenne sorolható, ha tagja lenne az uniónak, az évközi infláció pedig mindössze 1,5 százalékot tesz ki, ismertette. Mindez azt jelenti, hogy hazánk teljes biztonságot tud nyújtani a külföldről érkező befektetéseknek, tette hozzá.

A két kormányfő az üzleti fórum szünetében tett egy sétát a péterváradi várban, eközben a médiának is nyilatkoztak a látogatás és a tanácskozás eredményeiről, az együttműködés távlatairól.

BEFEKTETÉSI TERVEK

Sobotka meggyőződésének adott hangot, hogy a szerb és a cseh gazdasági együttműködés eddig kihasználatlan potenciállal rendelkezik, ezért fontosnak nevezte az olyan találkozókat, amelyeken a gazdasági élet képviselői közvetlenül kommunikálhatnak egymással. Lényegesnek nevezte azt is, hogy a kormányfők is részt vettek ezen az összejövetelen, s első kézből tájékozódhattak az üzleti tervekről. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy a kooperáció lehetőségei elsősorban az infrastruktúra, a közlekedés, az energetika, a megújuló energiaforrások és környezetvédelem területén nyitottak. Csehország ezen témakörökben már rendelkezik bizonyos tapasztalattal és tudással, s kész ezeket az ismereteket is megosztani Szerbiával, mondta el nyilatkozatában Sobotka. Ami a konkrét, már kirajzolódó fázisba került beruházásokat illeti, a cseh kormányfő a Mitas részlegének bővítését és a vegyi ipar fejlesztési lehetőségeit említette. Vučić pontosította ezeket a terveket, közölte, hogy a Mitas 18 millió eurót tervez beruházni a rumai gyárba, mintegy 200–250 új munkahelyet teremtenek majd. A vegyi üzemekbe és a megújuló energiaforrások területén az év végéig a cseh vállalatok a kormányfő szerint mintegy 10–12 millió eurót fektetnek be.

MIÉRT TARTUNK AZ EU FELÉ?

A miniszterelnök reagált Vojislav Šešelj radikális pártvezér azon kijelentésére is, mely szerint együttműködhetnének, ha a haladók elállnának az európai úttól. Vučić kijelentette, Szerbia azért szeretne az Európai Unió tagja lenni, mert olyan társadalmi berendezkedést képzel el magának, amilyet az unió meg tudott valósítani. Megjegyezte, hogy nem fog mindenáron a bársonyszékhez ragaszkodni, s ha a polgárok úgy ítélik meg, nem ez a helyes irány, a választásokon kinyilváníthatják ebbéli véleményüket. Arra emlékeztetett, hogy az EU-tól kapta Szerbia a legnagyobb támogatást a tavalyi árvízhelyzetet követően a jelentős egyesült arab emírségi és skandináv országokból érkező támogatás mellett.

NEM PUSZTA SZÁMADATOK

Az üzleti fórumot értékelve a szerb kormányfő elmondta, hogy az jó alkalomnak számított a legkülönfélébb kérdések megválaszolására, s még ha problémák nem is léteztek igazán, a cseh befektetők bizonyos kétségeit sikerült ezen a találkozón eloszlatni. Mint mondta, fontos lenne a meglévő szabad kereskedelmi szerződések sorát, melyek már most léteznek az Európai Unióval, a CEFTA-államokkal, Oroszországgal, Törökországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, kiszélesíteni az észak-afrikai övezetre is, ezáltal is lehetne serkenteni a termelést a Mitasban, mely árujának nagy részét Észak-Afrikában értékesíti. Számos szerződés vár aláírásra infrastrukturális projektumok kapcsán, egy drinai vízerőmű felépítése, hőerőművek építése. Ami egyelőre még kérdéses, az a megfelelő finanszírozási modellek megtalálása, de erre is hamarosan megoldást fognak majd találni, értékelte a szerb kormányfő.

Vladimír Dlouhý, a cseh és Marko Čadež, a szerb gazdasági kamara vezetői is olyan jövőképet festettek, melyben a két ország üzletemberei fenntartható és sikeres vállalkozásokat, beruházásokat valósítanak meg. Dlouhý elmondása szerint a cseh üzletemberek nemcsak az árucsere iránt érdeklődnek, hanem minél több befektetést is tető alá szeretnének hozni. Čadež rendkívüli eredménynek nevezte a gazdasági fejlődésre vonatkozó IMF-előrejelzést, azt mondta, ezek nem puszta számadatok, hanem jelei egy gazdaság jó irányba való haladásának.