2024. május 4., szombat

A világ kicsiben

Ma kezdődik a 15. Utcai Zenészek Fesztiválja, a háromnapos, tízezreket megmozgató eseményegyüttes keretében az idén is a világ szinte mindegyik kontinenséről érkező vendégművészeket lesz alk
A pillanatfelvétel a tavalyi fesztivál bejelentője során készült (Ótos András)

A pillanatfelvétel a tavalyi fesztivál bejelentője során készült (Ótos András)

Ma kezdődik a 15. Utcai Zenészek Fesztiválja, a háromnapos, tízezreket megmozgató eseményegyüttes keretében az idén is a világ szinte mindegyik kontinenséről érkező vendégművészeket lesz alkalmunk látni, hallani. Tudnunk kell azonban, hogy a fesztivál nem puszta szórakozást jelent, megálmodói sokkal többnek tartják ennél. Borislav Beljanski fesztiváligazgatót tegnap vendégül láttuk szerkesztőségünk épületében, kötetlen beszélgetés során elmondta, hogyan képzelte el a rendezvényegyüttest másfél évtizeddel ezelőtt: Addig, amíg én leszek a fesztivál élén, a rendezvény több lesz a sima dalolásnál, táncolásnál, szórakozásnál! Fesztiváljainknak üzenete van, ez a legfontosabb momentum. Azt akarjuk, hogy társadalmi rendszerünk minél több asszociációja bekapcsolódjon, együttműködjön velünk... Tele van már a hócipőm az ilyen-olyan humanitárius karakterű, pénzgyűjtő rendezvényekkel, meg kell értenünk, hogy nem csak pénzről van szó. Mi nonprofit szervezetként tevékenykedünk, emberbaráti vonalunk másképp működik. A különböző csoportosulások megmozgatásával gondolkodásra, a körülmények javítására késztetjük az illetékeseket. Tehát nem pénzt gyűjtünk, hanem a társadalmi felelősségvállalást hirdetjük! A fesztivál keretében a városrendezési vonal is előtérbe kerül, a diszkrét esztétikára fektetjük a hangsúlyt. Igyekszünk olyan módon használni utcáinkat, mint ahogyan azokat régen használták. Nemcsak a belvárosban, hanem a központtól távolabb eső városrészekben is. Kulturális missziónk van, alapüzenetünk a szabadság főnév köré íródik. Reklámozzuk a szabadság mindegyik formáját, egy civilizált viselkedési formakereten belül. Edukációs üzenetet is közvetítünk műhelymunkákon keresztül, ezenkívül itt van az érintkezés momentuma is. Mindenfelől érkeznek előadók, hozzák hangszereiket, szokásaikat, helyben megtapasztalhatjuk az egész világot – kicsiben. A fesztivál tehát nemcsak szórakozás meg pénzkeresési lehetőség, hanem szabadság, kreáció is. Az emberek csókot adnak egymásnak az utcákon, megölelik egymást, összevesznek, kávét isznak... Az új ötletek az utcákon születnek, az utca egy nagy csoda – magyarázta vendégünk lelkesedve, aki szerint az idei Utcai Zenészek Fesztiváljának is maguk az aktív nézők, a polgárok lesznek a főszereplői.

Az eddigi ismereteink szerint az idei fesztiválon fellép: Phat Cat Swinger, a swing amerikai nagymesterei, a Belgrade Dixieland Orchestra dzsesszegyüttes, a VIS Limunada retro-pop rockegyüttes, Daško és Mlađa újvidéki stand-up komédiások, a fiumei My Buddy Moose banda, Miško Plavi belgrádi harmonikanagymester, Ilija Ludvig dalszerző-költő, Davor Peršić zágrábi utcai énekes-zenész, Zorana Milošaković-Tasić és Goran Balančević Balanac belgrádi, gyermekek szórakoztatására szakosodott színészek, fiatal újvidéki táncosok Neda Popović koreográfus vezetésével, Gazmend Aliju Spinus macedón zsonglőr – showman, továbbá még 14 együttes, művészi társulat és szóló-előadóművész.

Az idei fesztivált is a székvárosi Inbox Művészi Asszociáció szervezi, az önkormányzat és a tartományi kormány anyagi támogatásával, segít nekik az USA belgrádi nagykövetsége, a fővárosi Olasz Művelődési Intézet, valamint a Szerbiai Kőolajgazdaság, a Telekom Srbija és a Generali Osiguranja Srbije cég is.