2024. április 27., szombat
Iráni atomprogram

Parlamenti szavazást támogat az ajatollah

Az iráni parlamentnek is szavaznia kellene a nukleáris megállapodásról, a Teheránt sújtó gazdasági és pénzügyi szankciókat pedig teljesen fel kellene oldaniuk a nyugati hatalmaknak – mondta tegnap Ali Hamenei ajatollah, Irán politikai és vallási vezetője.

Az ajatollah úgy vélte, a Teherán és a hatok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) által megkötött nukleáris egyezményről az iráni törvényhozásnak is szavaznia kellene, ám továbbra sem foglalt állást a megállapodás kérdésében. „Nem azt mondom, hogy a törvényhozóknak el kellene fogadniuk, vagy éppen el kellene utasítaniuk az alkut. Az ő dolguk, hogy eldöntsék” – mondta.

A legfelsőbb vezető emellett közölte, hogy az országa elleni szankciókat teljesen fel kell oldani, nem felfüggeszteni, mert különben „mi is csak felfüggesztjük az atomprogramunkat”.

Hamenei a közel-keleti helyzetre is kitért az állami televízióban közvetített beszédében. Hangsúlyozta; „csak a nukleáris megállapodást vitatják meg Amerikával, és sosem fogják támogatni Amerika Szíria- és Irak-politikáját”.

A július 14-én Bécsben kötött átfogó megállapodás célja annak a szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Ezért a kötelezettségért cserében a nemzetközi közösség legkorábban 2016-tól fokozatosan felfüggeszti az Irán ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat. Az Egyesült Államok azonban világossá tette, hogy ha Irán nem tartja magát a megállapodáshoz, a büntetőintézkedéseket automatikusan újra életbe léptetik.

A megállapodás érvénybe lépéséhez még az iráni nemzetbiztonsági tanács és az amerikai kongresszus jóváhagyása szükséges.