2024. május 1., szerda
BEZDÁN

Hulladékkezelés a víkendtelepen

Eredményesen pályázott a nemrég alakult, az Én Baracskám (Moja Baračka) egyesület a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárságnál, aminek köszönhetően igyekeznek megoldást találni a hulladékkezelésre a népszerű üdülőhelyen.

Üdülőhely a rezervátum szívében (Fotó: Fekete J. József)

Üdülőhely a rezervátum szívében (Fotó: Fekete J. József)

A Baracska víkendtelep Bezdánnál, a Duna partján található, és része a Felső-Duna mente természetvédelmi övezetnek. Az itt álló hétvégi házak tulajdonosai alapították a pályázaton nyertes civil szervezetet.

Az egyesületben úgy vélik, hogy a pályázatuk pozitív elbírálása hosszú idő után első jele, hogy az állami szervek fölismerték a problémát, hogy a természetvédelmi rezervátumban álló településen egyetlen nyilvános szemeteskuka, se szemétgyűjtő konténer sincsen.

– A Baracskán üdülők környezettudatára és lelkiismeretére van bízva, hogy a háztartási hulladékot a folyóba dobják, kiszórják az erdőbe, vagy hazaviszik Zomborba, Újvidékre, esetleg még távolabbra, hogy a Felső-Duna mente megőrizhesse első kategóriás természetvédelmi minősítését. Egyesületünk fönnállásának egy éve alatt szerintünk e tekintetben jól vizsgáztunk, de sürgősen hosszú távú megoldást kell találnunk. Hálásak vagyunk a tartományi titkárságnak a támogatásáért, és bízunk benne, hogy más állami intézmények is jó szándékkal kezelik a problémát – mondják az Én Baracskám egyesületben.

A támogatásból konténereket helyeznek ki a településen, kukákat állítanak a Duna partján, illetve a természet védelmére fölhívó táblákat állítanak az üdülőhely környékén.