2024. május 4., szombat

Szavazati jogot kaptak

Kovács Elvira: Csak akkor tudunk itthon még erősebbek lenni, ha európai szinten tárgyalunk a felmerülő problémákról

Az Európai Néppárt társult tagjaként a Vajdasági Magyar Szövetség olyan képviselthez jut, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalokat, a nőket és a vajdasági magyar közösséget érintő kérdésekben európai szinten tárgyalhasson. A Vajdasági Magyar Szövetség 2007 óta tagja Európa legnagyobb pártcsaládjának, az Európai Néppártnak. Azóta megfigyelői státusban vett részt a munkában. Tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét, hogy minősüljön át tagsága az Európai Néppárton belül társult taggá. A kérelem elbírálására szeptember elején került sor, amikor az Európai Néppárt tagsági kérelmekkel foglalkozó munkacsoportjának ülésén Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és parlamenti képviselője mutatta be a pártot. Kovács Elvira a beszélgetésünk során a társult tagság kapcsán a kapcsolati tőke jelentőségére mutatott rá. Mint mondta, állandóan kapcsolatot kell fenntartani azokkal az emberekkel, akik kihatnak Szerbia uniós csatlakozására és így nyilván az ország jövőjére is.

– Az Európai Néppárt munkacsoportjának ülésén David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője és Eduard Kukan, az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség elnöke tartott beszámolót arról az áprilisi látogatásról, amikor a Néppárt 17 tagú, 12 országot képviselő delegációja Szerbiában járt. Ekkor a többi között a küldöttség a VMSZ képviselőivel is találkozott. Ezután került napirendre a VMSZ és egy albán párt kérelmének a megtárgyalása. Az a gyakorlat, hogy ilyenkor meghívják a párt egyik képviselőjét, hogy bemutassa a pártot. Elsősorban a párt struktúrájáról, annak működéséről, a párt ideológiájáról beszéltem. Bemutattam, hogyan szerepelt a párt a különböző választásokon.

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Mi érdekelte a Néppárt képviselőit leginkább a VMSZ-szel kapcsolatban?

– Ismerik ők a szerbiai választási rendszert, a beszámolómban azonban egészen az 1996-os választásoktól a legutóbbi, 2014-es választásokig levezettem, hogy mikor, hol és hogyan szerepelt a VMSZ. Megemlítettem, hogy megalakult egy munkacsoport a szerb parlamentben, és várhatóan változni fog a választási rendszer a jövőben, de mivel a VMSZ kisebbségi párt, érdekelte őket, hogy rajtunk kívül milyen kisebbségi pártok vannak még jelen a szerbiai képviselőházban, illetve pártstruktúrával kapcsolatos kérdéseket tettek fel. A VMSZ-nek 2009 óta van női fóruma, működik az ifjúsági fórum, hamarosan megalakul a nyugdíjasfóruma. Ennek kapcsán említette meg Doris Pack, az Európai Néppárt Női Tagozatának elnöke, hogy jó lenne, ha a két szervezet női fóruma felelevenítené a kapcsolatot. Illetve felajánlották, hogy az Európai Néppárt Fiataljai, valamint a VMSZ ifjúsági fóruma vegyék fel a kapcsolatot, és járjanak egymás rendezvényeire, mert nagyon sokat tanulhatnak egymástól.

Az elkövetkező időszakban az Európai Néppárt társult tagsága a VMSZ politizálásában megkövetel majd valamiféle változásokat?

– Az Európai Néppártban háromfajta tagság létezik, a megfigyelői státus, a társult tagság, a harmadik pedig a teljes jogú tagság, amelyet csak az Európai Unió területén működő pártok tudnak elérni. Vagyis a mi esetünkben, amíg Szerbia nem EU-tagállam, addig ez a legmagasabb státus, amelyet elérhetünk. Ezek után a VMSZ is teljes körű szavazati joggal vesz részt a Néppárt szerveiben, beleszólhat annak működésébe, politikájába, alakításába. A Néppártnak is fontos, hogy a VMSZ jelen legyen ebben a közösségben, hiszen ő az egyetlen szerbiai tagja, így első kézből kaphatnak információkat a szerbiai politikai helyzetről, az országban történő dolgokról. Mi pedig folyamatosan napirenden tarthatjuk a számunkra és a vajdasági magyarság számára fontos kérdéseket. Várhatóan vagy az év végén, vagy a jövő év elején megnyílnak az EU-csatlakozási tárgyalások fejezetei. A 23. fejezeten belül egy rész a kisebbségekre irányul, vagyis nagyon fontos, még most, amikor lehet, ismertetni a terveinket, szándékainkat, elvárásainkat, gondjainkat, hogy azok az uniós csatlakozás folyamatában állandóan ellenőrizhetők, aztán visszakérhetők legyenek.

Az Európai Néppárt társult tagsága von majd maga után változásokat a VMSZ parlamenti munkájában is?

– A VMSZ parlamenti frakciója továbbra is úgy működik majd, mint eddig. A társult tagság elsősorban a pártműködést érinti. Én Brüsszelben elsősorban a VMSZ képviseletében és nem parlamenti képviselőként voltam jelen. A társult tagság elsősorban azért fontos, hogy erősödjön a párt. A szervezetek, fórumok egymás között kapcsolatot alakítsanak ki. Vagyis nyugdíjasaink, fiataljaink, a nők az Európai Unió különböző szerveiben, intézményeiben ott legyenek ezek után, hogy európai szinten képviseljék az érdekeinket. Hiszen csak akkor tudunk itthon még erősebbek lenni, ha európai szinten tárgyalunk a felmerülő problémákról.