2024. május 4., szombat

A felséget csak dicsérni szabad

Tagadja a megvádolt két francia újságíró, hogy zsarolni próbálta a marokkói királyt

A VI. Mohamed marokkói király megzsarolásával Franciaországban megvádolt két újságíró azt állítja, nem ők kezdeményezték a pénzügyi megállapodást annak érdekében, hogy ne jelenjen meg az általuk írt kompromittáló könyv az uralkodóról.

Nem én javasoltam ezt a pénzügyi üzletet. Egy magántranzakcióról van szó, ez az én munkám, jogom van eldönteni, hogy megjelentetem-e, vagy sem. Nem voltam elég óvatos, de el sem tudtam képzelni, hogy ennyire ki akarnak minket csinálni” – mondta Eric Laurent, akit előző csütörtökön délután vettek őrizetbe kollegájával, Catherine Graciet-val együtt. A két független újságíró ellen Rabat tett feljelentést Párizsban; állítólag hárommillió eurót kértek azért, hogy ne jelentessék meg az általuk írt kompromittáló könyvet VI. Mohamedről. A szombati vádemelés óta szabadlábon, rendőri felügyelet alatt védekezhetnek.

Senkit nem akartam soha megzsarolni, csapdába estem. Ebben a történetében a palota tett javaslatot, a palota korrumpált” – mondta Catherine Graciet, akit szintén zsarolással vádolnak. A nő azt elismerte, hogy pénz fogadott el, és ezzel gyengeséget mutatott. Ugyanakkor megígérte, hogy a könyv meg fog jelenni, és az ”apokaliptikus” lesz az uralkodó család számára.

A Le Journal du Dimanche című hetilapban közölt leirat szerint Eric Laurent augusztus 11-én találkozott a marokkói király ügyvédjével, és azt mondta neki, hogy hárommillió eurót kér. Az újságíró viszont azt állítja, az ügyvéd vetette fel a tranzakció ötletét. „Erre én azt mondtam, de anélkül, hogy hittem volna az egészben, ha tényleg leállunk a könyvvel, a témára való tekintettel, legyen hárommillió” – mondta Laurent. A két újságíró végül kétmillió euróért cserébe elfogadta, hogy soha többet semmit nem ír a marokkói királyról. Az üzletet csütörtökön egy utolsó megbeszélésen ütötték nyélbe, ahol a király ügyvédje 40-40 ezer eurót nyújtott át nekik. Időközben azonban Rabat feljelentést tett, és a párizsi ügyészség előzetes eljárást indított. A két gyanúsítottat akkor tartóztatták le, amikor távoztak az étteremből az előlegként átvett 40 ezer euróval.

Catherine Graciet azt állítja, az első megbeszéléseken nem volt ott, a társszerzőjétől tudta meg, hogy a király ügyvédje hárommillió eurót ajánlott fel nekik arra az esetre, ha a könyv nem jelenik meg. A nő csak az harmadik és egyben utolsó megbeszélésen volt jelen, ahol kétórás tárgyalás után elfogadta a kétmilliós megállapodást és a 40 ezer eurós előleget.

„Tudom, hogy etikailag, morálisan ez nem túl szép, de jogilag nem látok benne semmi rosszat” – mondta az újságírónő.

A könyvet megrendelő Le Seuil kiadó közben jelezte, nem jelenteti meg az eredetileg 2016 elejére tervezett művet.

Az észak-afrikai országok szakértőjének számító újságírók 2012-ben már írtak egy kompromittáló könyvet VI. Mohamedről, amelyet Marokkóban betiltottak.

A térségben sokan a stabilitás zálogaként tekintenek a marokkói uralkodóra, akit azért is dicsérni szokás, amiért demokratikus reformokat hajtott végre, és előmozdította a nők jogait. A bírálok szerint viszont VI. Mohamed a demokratikus díszletek között diktátorként irányítja az országot. Az ügy kisebb diplomáciai zavart is okozott, miután François Hollande francia államfő e hónap derekán tesz látogatást Marokkóban.