2024. május 6., hétfő

„A néphagyomány az egyetlen összetartó erő”

Kiállításmegnyitókkal és alkalmi műsorral ünnepelte meg a Vajdasági Magyar Folklórközpont fennállásának 20. évét

A népi kultúra szolgálatában címmel került sor pénteken a VMF kísérőrendezvényekkel egybekötött ünnepségére Szabadkán, a szervezet fennállásának 20. éve alkalmából. A VMF székházában Együttgondolkodók címmel nyílt meg a VMF határon túli partnerszervezeteinek alkalmi kiállítása, amely során népi és népies öltözékeket is bemutattak idevalósi közreműködők.

– A kilencvenes évek közepén, egy kis csapat úgy érezte, valamit tennie kell a magyar népi kultúra megtartása érdekében. Többéves előkészület és egy hosszú távú programterv kidolgozása után 1995. szeptember 2-án, Nagy István kezdeményezésére megalakult a VMF. Célul tűzték ki, hogy segítsék a magyar népi kultúra iránt érdeklődők tevékenységét, egy magasabb szakmai szintre emelés érdekében, elsősorban a népzene, a néptánc, a népi kismesterségek és a népművészet területén. Tevékenységük a hagyományhűségen és a hitelességen alapszik. Kapcsolatokat teremtenek, hidat képeznek az itthoni és a határon túli rokonintézmények között, a népi kismesterségek elsajátítása által igyekeznek lehetőséget teremteni a jövedelem kiegészítéséhez, a megmaradás és az itt maradás reményében. Nem kis feladat ez. A megalakulás évében beindították az ifjúsági korosztály számára a néptáncképzést, a hagyományőrző csoportok szakmai továbbképzését. Azóta is tanfolyamokat szerveznek, amely a néprajztudományra épül, intenzív oktató és továbbképző táborokat valósítanak meg a kismesterségek és a kézművesség iránt érdeklődők számára, gyermektáborokat rendeznek főleg a szórványban – legfőképp a citera és a hímzőtáborok iránt nagy az érdeklődés –, az iskolások számára műhelymunkákat, a felnőtteknek stúdiófoglalkozásokat tartanak. Fontosnak tartják a pedagógusintézményekkel való szoros együttműködést, a szervezet kézművesei pedig 2002-től évi rendszerességgel vesznek részt a budai várban zajló Mesterségek ünnepe rendezvényen – hallhattuk a VMF működésének bemutatásában, majd pedig

Pál Edit, a VMF elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Az egyesület megálmodója, Nagy István és az akkori alapítók közül többen a mai napig is igazgatják a VMF útját. Az egyesült minden tagja dicséretet érdemel, mert a VMF-nek nincs fizetett alkalmazottja. Fennállása óta működése önkéntes munka eredménye. A VMF határon innen és túl számos egyesülettel működik együtt. A néphagyományt nemcsak őrizni kell, hanem megélni és átörökíteni a jövő nemzedéknek. A néphagyomány az egyetlen összetartó erő, mely esélyt ad a közösség fennmaradására. Kívánom, hogy ez a törekvés az utódokban is megmaradjon – mondta Pál Edit, majd pedig dr. Silling Léda etnológus, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa megnyitotta a kiállítást.

A műsor folyamán a VMF tagsága és Melánia nővér közösségének tagjai mutattak be népi és népies öltözékeket, miközben a ruhákról Raj Rozália szólt. A VMF székházában ez alkalomból fellépett Török Noémi, a szabadkai Zeneiskola növendéke is, aki az idén az Aranypáva nagydíjat nyerte el Egerben.

A továbbiakban a Szabadegyetem galériájában nyílt meg A VMF 20 éves tevékenysége képekben című fotókiállítás, majd pedig Nem úgy van az, mint volt régen... címmel került sor az ünnepi műsorra a városháza dísztermében, amely során Pál Edit elnök üdvözölte a vendégeket, majd pedig Raj Rozália szólt a VMF tevékenységéről, céljairól, eredményeiről és érdemeiről. A műsor idején a határon túli egyesületek, szervezetek és szövetségek képviselői is gratuláltak a VMF jubileumára. Fellépett egyebek között a topolyai Kodály Zoltán ME leánykara és citerásai, a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör gyermekszavalói, a Zeneiskola növendékei, valamint a Népkör MMK Szalagfűző leánykórusa.