2024. május 6., hétfő

Koncz Istvánról az őszi filmvetítésen

Csütörtökön este a Szabadkai Városi Könyvtárban, Kép-írás – Magyar írók mozgó képeken címmel folytatódott Vicsek Károly filmrendező szerzőiest-sorozata. A harmadik est Koncz Istvánról szólt. A vendégei Virág Ibolya és Vicsek Károly voltak, a moderátor pedig Szabó Palócz Attila. A rendezvény folyamán az érdeklődők megtekintettek egy Koncz István-portréfilmet, amely elkészítése óta 25 év telt el. A filmben nemcsak az 1997-ben elhunyt költőt, hanem az akkori idők nagy színészeit is láthattuk, Árok Ferencet, aki jelenleg Németországban él, és Korica Miklóst is, aki sajnos nincs már az élők sorában. Az alkotásban Jónás Gabriella is szerepel, aki viszont jelen volt a filmvetítésen.

A közönséget Lovas Ildikó írónő, a sorozat szerkesztője köszöntötte. A portréfilm levetítése után beszélgetés zajlott Koncz István költői és ügyvédi tevékenységéről. Huszonöt év távlatában Vicsek Károly osztotta meg gondolatait a közönséggel a film kapcsán:

– Megdöbbentő élmény ennyi év után újra szembesülni ezzel a filmalkotással. Ez a mű bizonyítja a mozgókép lényegét, hogy a film megmenti az utókornak valamilyen formában a létet és az elmúlást. Koncz Istvánhoz hosszú barátság fűzött, úgy érzem tartoztam neki ezzel a filmmel, amely készítése során nagyszerű munkatársakkal és kiváló színészekkel működhettem együtt – hallottuk Vicsek Károlytól.

Virág Ibolya hosszú éveken keresztül dolgozott Koncz István ügyvéd irodájában, így jól ismerte a költőt:

– Újra látva a filmet, felkavart bennem emlékeket. Tetszik a nyugodt kameramozgás, ez egyfajta méltóságot sugall, ami híven tükrözi Koncz István kimért, megfontolt jellemét. Semmi sem tudta kihozni a sodrából. A filmben Koncz István azt vallja: „A remeteséget vállalom, az elszigeteltséget nem.” Ez valóban őt jellemezte. Mindig nagyon elfoglalt volt. Öt évig bíróként tevékenykedett, azután az ügyvédi irodában reggeltől estig dolgozott. Csak akkor tudott kikapcsolódni, amikor leeresztett redőny mellett pihent, és alkalmanként alkotott – emlékezett vissza Virág Ibolya.

Az est folyamán egy meglepetés filmet is megnéztek az érdeklődők, amely az 1970-es Magyarkanizsa Írótáborról és az akkori tiszai árvízről szól.