2024. május 2., csütörtök
BIRKÓZÁS

Leváltották a magyar kapitányokat

Nagy csalódás volt a magyar birkózóválogatott szereplése a Las Vegasban megrendezett világbajnokságon, amelyen súlycsoportonként a legjobbak kiválthatták az olimpiai vízumot is. A 2015-ben szinte csak erre a versenyre készülő magyarok ugyanis hivatalosan hat, de titokban akár nyolc riói kvótát is reméltek, ehelyett viszont csak egy sikeredett kötöttfogásban, méghozzá a 85 kg-os Lőrincz Viktor jóvoltából. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a tavalyi elnökváltáskor meghagyott szövetségi kapitányoknak menniük kell, s ez szerdán be is következett, miután a Magyar Birkózószövetség elnöksége megvitatta az amerikai kudarcot, s úgy döntött, hogy valamennyi szakág élére új kapitányokat nevez ki. Németh Szilárd, a MBSZ elnöke arról számolt be, hogy Struhács György és Gulyás István, a kötött-, illetve szabadfogású kapitány vállalta a felelősséget, és tulajdonképpen lemondott, helyükre pedig az olimpiai bajnok Sike András és a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád kerül. Őket Komáromi Tibor szakmai igazgató javasolta, s a testület jelentős többséggel szavazott bizalmat a szakembereknek, akiknek a szerződése a riói olimpiáig tart. Az sem volt eddig publikus, hogy a női szakágat komoly személyi ellentétek feszítették, így Bacsa Péter, a MBSZ ügyvezető alelnöke szerint olyan kapitány kellett, aki kiváló szabadfogású szakember és erős személyiség. Pont ezért esett a választás az eddigi szabadfogású kapitányra, Gulyás Istvánra, aki másodedzőként és mentorként Ritter segítségére is lesz.

Az elnökség tagjai továbbá egyetértettek abban, hogy a jövőre három helyszínen esedékes kvalifikációs tornákon elérhető még a hat riói hely, az olimpián pedig egy-két érem. Németh például azt is hozzátette, személyesen beszélgetett néhány versenyzővel, akik egybehangzóan azt mondták, hogy ideális volt a felkészülésük, a háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás például azt mondta, élete legjobb formájában volt…

A jövő évi kvótaszerző versenyek:

Európai kvalifikációs torna, április 15–17. (36 kvóta)

1. világkvalifikációs torna, április 22–24. (48)

2. világkvalifikációs torna, május 6–8. (36)

A házigazdákat négy hely illeti meg, további négy helyről pedig egy háromoldalú bizottság dönt, amelyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Birkózószövetség egy-egy képviselője ül.

Kezdődik a bajnokság

Múlt szerdán Zentán tartotta meg ülését a ligabizottság, amelyen Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke a ma rajtoló bajnokság fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá arra, hogy az I. liga küzdelmeit november 22-ig be kell fejezni, hogy a felnőttválogatott folytassa felkészülését a soron következő olimpiai selejtezős tornákra. Az ülésen olyan döntés született, hogy a ligában nem lesz technikai tus, hanem a menet végéig birkóznak a versenyzők, továbbá egy munkacsoportot neveztek ki, amely kidolgozza majd a 2016-os bajnokság részleteit. Hónapokkal ezelőtt olyan hírek keringtek, hogy a Zenta ismét tagja lesz az elitligának, ám információnk szerint a Kragujevac megtámadta ezt, s azzal fenyegetőzött, hogy a minisztériumig megy az ügyben, ha kell. A fenyegetőzés bevált, a Zenta idén a II. ligában verseng majd. A bajnok kilétével kapcsolatban idén sem kell látnoki tehetség, hiszen a nagybecskereki Proleter valamennyi felnőtt válogatottat a soraiban tudhatja, s ezt még egy külföldi erősítéssel is megfejelte. A bajnokság tehát már az indulás előtt lefutott, mert a bánságiakat senki sem tudja még megközelíteni sem.

Az 1. forduló (október 3–4.) sorsolása: Mladost (Valjevo)–Potisje (Magyarkanizsa), Radnički (Kragujevac)–Proleter (Nagybecskerek), Radnički (Zombor)–Novi Sad (Újvidék), Kragujevac–Spartacus (Szabadka), Partizan (Belgrád)–Radnički (Belgrád).

Dunaharasztin szabadfogás

Dunaharasztin meghívásos szabadfogású birkózógálát rendeztek 3 ország 17 egyesülete 97 versenyzőjének részvételével. A megmérettetésen zentai és magyarkanizsai fiatalok is voltak.

Eredményeik, diák II. 2004/2005, 29 kg: 2. Pék Zalán (Zenta), 3. Tóth M. Dávid (Z). 32 kg: 1. Berkec Dejan (Z), 2. Lakatos Dávid (Potisje). 35 kg: 2. Rekecki Botond (P), 3. Tóth Dániel (Z). 38 kg: 3. Kónya Ádám (Zenta). Diák I., 38 kg: 3. Losonc Szabolcs (P). 46 kg: 3. Pekla Tamás (P). 54 kg: 2. Vrábel Áron (P), 3. Ágoston Dávid (Z). 63 kg: 2. Sarnyai Ákos (P). Serdülők, 69 kg: 3. Pintér Áron (Z). Lányok, diák II., 46 kg: 1. Fábián Orsi (P). Serdülők, 65 kg: 3. Nagy Fanni (P).