2024. május 6., hétfő

Foci a sportszerűség jegyében

Nyolc csapat mérkőzött meg egymással Hajdújáráson

Szombaton Hajdújáráson megtartották a Fair Play Football Roadshow barátságos sporttorna legújabb összejövetelét. A budapesti Oltalom Sportegyesület (OSE) és a FIFA Football for Hope kezdeményezésében négy évvel ezelőtt indult útjára Magyarországon és a környező országokban a Fair Play Roadshow, amelyen eddig 32 állomáson 241 csapat csaknem 3 ezer sportolója vett részt.

A mérkőzések a két csapat közötti egyeztetéssel, úgynevezett dialógussal kezdődtek (Fotó: Gergely József)

A mérkőzések a két csapat közötti egyeztetéssel, úgynevezett dialógussal kezdődtek (Fotó: Gergely József)

Vajdaságban eddig egy alkalommal Szabadkán, egy másik alkalommal pedig szintén Hajdújáráson szervezték meg a sportösszejövetelt.

Ezúttal nyolc csapat mérte össze erejét. Egy vegyes csapat is pályára lépett, ugyanis ezen a tornán a hölgyek együtt játszhattak a férfiakkal. A csapatok Budapestről, Szabadkáról, Hajdújárásról, Palicsról és Horgosról érkeztek. Első helyen a palicsi helyi közösség csapata végzett, másodikon a Szabadkai Csibészek, harmadik helyen pedig a szabadkai Football Friends, Sportszerűségdíjjal pedig a hajdújárási Tyúkok és Kakasok csapatot tüntették ki.

A mérkőzések bírók és síp nélkül, a fair play szellemiségét közvetítő mediátorok, úgynevezett teamerek bevonásával zajlottak. A sportszerűség szabályai mentén a játékosoknak fel kellett segíteniük a földön fekvő játékost, bocsánatot kérni szabálytalanság esetén, kezet rázni meccs előtt és után. Nem volt szabad káromkodni, veszélyesen játszani, túl erősen lőni, szándékosan szabálytalankodni, sem a csapaton belül veszekedni. A torna mdtek, amely során a két csapat játékosai kört alkottak a pályán, miközben a teamer ismertette velük a szabályokat. A végeredményt a gólok és a fair play pontok összessége határozta meg.