2024. május 5., vasárnap

Tusk: A külső határok megvédése az első parancsolat

A migrációs válságban a külső határok megvédése az első parancsolat. Ez elengedhetetlen feltétele a humánus és biztonságos migrációs politikának – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén, ugyanakkor Szlovákiával, Olaszországgal és Görögországgal együtt Magyarországot is külön kiemelte, arra az álláspontra helyezkedve, hogy ha az unióban valaki kijelenti: nem fogja betartani a szabályokat, legyen szó a dublini rendeletről vagy a kvótákról, az a szolidaritás és közösség lényegét ássa alá.

Az ET elnöke a szolidaritást úgy értelmezte, hogy közös kötelesség a menekültek megsegítése és a külső határok védelme, mindenkinek teljesítenie kell a kötelességét, de senkit nem szabad magára hagyni a terhekkel. Közölte: szolidaritás nélkül Európa másokon sem tud segíteni.

Szerinte nem szabad ábrándokat kergetni, az unió főleg csak magára számíthat, a környező világ nem siet a segítségére. Egyeseknek megvannak a maguk gondjai, mások elégedetten nézik Európa küszködését. Tusk úgy véli, új politikai nyomás van születőben: a migrációs nyomás áthelyezése az egyik ország által a másikra olyan, mint egy új hibrid háború új fegyvere. Egyúttal figyelmeztetett: további milliók indulhatnak útnak.

A külső határok nélküli Európa egyenlő a Schengen nélküli Európával. Ez pedig mindannyiunk számára táptalaja lesz egy olyan rettegésnek, amely előbb-utóbb politikai katasztrófához vezet” – húzta alá

May: Csak tagállami szinten oldható meg

A menekültválságra nem az EU, hanem az érintett tagállamok szintjén lehet csak megoldást találni – vélekedett Theresa May brit belügyminiszter. Azoknak, akik szerint közös európai bevándorlási és menekültjog-politikára lenne szükség, azt üzente, Nagy-Britannia a következő ezer évben biztosan nem fog egy ilyen kezdeményezést támogatni. „Akik szerint a mostani kihívásra a még mélyebb integráció a válasz, azt mondom: vessenek egy pillantást azokra az országokra, amelyek csatlakoztak a schengeni egyezményhez, most pedig kerítéseket emelnek a határaikon, és visszaállítják a határellenőrzést” – mondta May a kormánypárt manchesteri éves kongresszusán.