2024. május 3., péntek

Megnyílt a LORIST

Újvidéken tegnaptól a halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítás, mától pedig a Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás és a Nemzetközi Lovassport-kiállítás várja a látogató

Megnyitotta kapuit tegnap az Újvidéki Vásáron a 48. LORIST gyűjtőnevű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató kiállítás és testvérrendezvényei, a 5. Nemzetközi Erdőgazdálkodási Kiállítás, a 22. Nemzetközi Kertészeti Kiállítás, valamint a 23. Nemzetközi Környezetvédelmi Kiállítás.

A vadásztrófea-kiállítás egy részlete (Fotó: Dávid Csilla)

A vadásztrófea-kiállítás egy részlete (Fotó: Dávid Csilla)

– A LORIST a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás után a második legjelentősebb rendezvény az Újvidéki Vásáron – mondta a megnyitóünnepség résztvevőit köszöntve Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója. – Az idei kiállításon a szokásos kínálat mellett először kerülnek közszemlére több mint 20 gyártó kézzel készített horgászati felszerelései is. A vadászokat és a sportlövészeket a puskák és pisztolyok széles választéka várja. A pénteki nap a vadászoké, a szombati pedig a horgászoké. Ebben az évben először állítanak ki katonai felszereléseket. A kiállítás látogatói minden standon 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak – mondta Cvetković.

Danilo Golubović, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium szakállamtitkára a megnyitón elmondta, hogy ez a kiállítás kiváló alkalmat nyújt a szerbiai vadászat reklámozására, emellett új információk és kapcsolatok szerezésére is. A szakállamtitkár üdvözlőbeszédében hangsúlyozta a vadászatot szabályozó törvény megfelelő kiigazításának és a környezetvédelemnek a fontosságát.

A válságra való tekintet nélkül a vadászok kitartanak, és ez meglátszik LORIST minőségi kínálatán is – nyilatkozta Golubović, miután körbejárta a kiállítást.

– Az idén a közvállalatunk a Felső-Duna mentét mutatja be a látogatóknak, amelynek Magyarországgal és Horvátországgal közös részei kiváló turisztikai lehetőségeket kínálnak. A Természetvédelmi Világalappal (WWF) közös projektumunkat mutajuk be ma – nyilatkozta Radmila Šakić Peurača, a Vajdaság Erdei Közvállalat zombori részlegének környezetvédelemmel felelős megbízottja.
Az idén újdonságként a közvállalat standján a látogatók vadhúst vásárolhatnak.

Az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának Turisztikai Tanszéke Szerbia vadászhelyei címmel vadásztrófea-kiállítást szervez a kiállításon. Lesz agyaggalamb-lövészet, vadászpaprikás-főző verseny és sok más szórakoztató és oktató jellegű program. A szervezők 6 országból több mint 250 kiállítót várnak.

A LORIST október 11-ig látogatható, mindennap 10-től 19 óráig, a belépőjegy 300 dinár. Szombaton, a családi napon, egy belépőjegy áráért az egész család megtekintheti a kiállításokat, ha a gyerekek nem idősebbek a 16 évnél. A rendezvények főtámogatója a Generali Szerbia biztosítótársaság. Ma megnyílik a 6. Nemzetközi Lovassport-kiállítás és a 48. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás is. Ennek keretében először szervezik meg a Wellness & Spa Festet. Az idei partnerország Montenegró.