2024. május 6., hétfő

Sasok erőpróbája

Aleksandar Vučić továbbra sem tudja, hogy a helyszínen követi-e végig az Albánia–Szerbia-mérkőzést

Tekintettel a kockázatra, amellyel a ma esti Albánia–Szerbia 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzése jár, az albán kormány úgy döntött, hogy Tirana és Elbasan városait hermetikusan lezárja, így rövid ideig szinte rendkívüli helyzet uralkodik a két városban. Bizonyos útvonalakat lezártak, az elbasani Elbasan stadion közelében lévő lakóépületek teraszain csak a lakók tartózkodhatnak, a hatóságok pedig a levegőből is figyelemmel kísérik a helyzet alakulását. Több mint kétezer rendőrt vezényeltek az utcákra. A rendőrök egészen a mérkőzés végéig készültségben lesznek. Az arénát öt mesterlövész és egy helikopter is figyeli majd.

A tiranai reptérről a főváros központjába vezető utat, valamint az Elbasanba vezető utat már tegnap késő délután lezárták, mivel akkor érkezett meg Albániába a szerbiai válogatott repülőgépe. A focisták a Sheraton Hotelben szálltak meg. Ott-tartózkodásuk ideje alatt a hotel közelében sem gépjárművek, sem gyalogosok nem közlekedhettek, és parkolni sem volt szabad a környező utcákban.

Az albán Belügyminisztérium döntése nyomán a szurkolóknak más útvonalon kell eljutniuk Elbasanba, mint a szerbiai focistáknak. Szerbiai sajtóértesülések szerint a stadionba csakis nagykorúak léphetnek be, és kizárólag azt követően, hogy személyi igazolvánnyal igazolták kilétüket. A nézők a stadionba nem vihetnek magukkal szilárd anyagból és fémből készült tárgyakat, üveget, vagy tűzijátékot. Azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. Az arénakörnyéki éttermek ma déltől a mérkőzés végéig zárva tartanak.

A mérkőzés díszvendégeit egy különleges gárda felügyeli majd. Ilir Shulku, az Albán Labdarúgó-szövetség főtitkára korábban megerősítette, hogy a magas kockázat miatt Szerbiából mindössze hetven egyetemista vehet részt a mérkőzésen. Erről Belgrád és Tirana közösen határoztak.

Saimir Tahiri albán belügyminiszter értékelése szerint senkinek nem kell aggódnia, a hatóságok felkészültek és bármilyen esetleges incidensre kellőképpen és azonnal reagálnak. A rendőrség mindent megtett azért, hogy a mérkőzés ne járjon zavargásokkal, vagy egyéb incidenssel, nyomatékosította Tahiri, mondván, hogy a szerbiai vendégek biztonságáról a rendőrség különleges alakulatai gondoskodnak. Nem csak a rendőrség felügyeli a rendet, hiszen az Albán Labdarúgó-szövetség 400 őrző-védő szakembert alkalmazott, magyarázta Tahiri, majd felszólította az albán szurkolókat, hogy tisztelettel viseltessenek a szerbiai focistákkal és szurkolókkal szemben, úgy, ahogyan azt az albán vendégszeretet megköveteli.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő továbbra sem tudja, hogy ott lesz-e ma este Elbasanban. Mint azt megjegyezte, mielőtt döntene, megvárja, hogy kik erősítik meg a részvételüket, valamint Edi Rama albán kormányfő kabinetjéből is tájékoztatásra vár.

Olyan sajtóhírek is napvilágot láttak, hogy Edi Rama tegnap felszólította Hashim Thaçi koszovói külügyminisztert, maradjon távol a mérkőzésről. A politikai viszonyok ismerői szerint Rama így kíván kedvezni Vučićnak, valamint jelezni, hogy a Szerbia és Albánia közötti kapcsolatok fontosak számára. Rama ezzel szerette volna megkönnyíteni Vučić számára a döntést, hogy Albániába utazzon-e.

Letartóztatták a drónozót

Az albán rendőrség tegnap Tiranában letartóztatta Ismail Morinát és három másik személyt. Morinánál két pisztolyt, valamint a mai mérkőzésre szóló 35 belépőjegyet találtak. Morina volt az, aki a hírhedtté vált Szerbia–Albánia-mérkőzésen magasba engedte a Nagy Albánia zászlaját húzó drónt.