2024. május 3., péntek

A pre- és probiotikumok titka

Megkezdődött Belgrádban a gasztroenterológusok háromnapos konferenciája

A gasztroenterológiai fertőzések, valamint a probiotikus flóra áll a harmadik Szerbiai Gasztroenterológusok Kongresszusának középpontjában Belgrádban; megnyitására tegnap került sor, és mintegy 400 szakorvos vesz rajta részt. Nemcsak hazai, hanem külföldi gasztroenterológusok és hepatológusok is megjelentek ezen a háromnapos tanácskozáson, ugyanakkor számos olyan szakorvos is részt vállalat, akik ugyan más szakterülettel foglalkoznak, mégis az emésztőszervrendszer betegségeivel közvetetten találkoznak a munkájuk során.

– Az emésztőszervrendszer betegségei szoros kapcsolatban állnak a helytelen táplálkozással, az életstílussal, vagy éppen az emésztőszervek kiegyensúlyozottságának hiányával, illetve a stresszel, amivel sajnos mindannyiunknak szembesülnie kell. Vagyis a lakosság jelentős része nem táplálkozik megfelelő módon, megfelelő mennyiséget, adott időben. Így a gyorsételek, a rostok hiánya, a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek hiánya miatt felborul az emésztőrendszer egyensúlya, ennek következtében vagy komoly betegség alakulhat ki, vagy pedig funkcionális betegség, ami ugyan nem nevezhető komoly betegségnek, mégis életminőségi gondokat okozhat a páciensnek – magyarázta dr. Srđan Đuraković, a Szerbiai Gasztroenterológusok Egyesületének elnöke, illetve a kongresszus szervezőbizottságának elnöke. Folytatta: – Az emésztőszervrendszerben számos mikrobaktérium él, tízszer több, mint ahány sejt található az emberi testben. Természetesen a mikroorganizmusok struktúrája és funkciója változik attól függően, hogy hol található. Mi, illetve a világban mindenhol azon dolgoznak, dolgozunk, hogy pontosan identifikáljuk a flórát, ugyanis hiszünk abban, hogy a bélflóra felborulásával komoly betegségek alakulhatnak ki, ilyenek a bélgyulladások, ez egyike a konferencia témájának. Ugyanakkor hiszünk abban is, hogy a bélflóra helyreállításával ki tudnánk gyógyítani számos súlyos betegséget. Számos kutatás témája éppen ezért a probiotikumok, de a prebiotikumokat is kutatják. A prebiotikumok olyan anyagok, amiket a szervrendszerünk nem tud megemészteni, ilyen például az oligofruktóz, de a probiotikumok számára táplálékként szolgálnak. Mi, gasztroenterológusok abban bízunk, hogy azokra a kérdésekre, amelyek ma nagyon összetettnek tűnnek, a jövőben ezeknek a kutatásoknak köszönhetően egyszerű válaszokat fogunk kapni – mondta a szakorvos.

A kongresszust megnyitása előtt az általános orvosok már megkezdték a képzéseket. Számos témában, mint például a gyomor-bél traktus betegségeinek tüneteiről, az erős gyomorsav leküzdéséről, a helicobaktérium megjelenéséről, a májbetegségek tüneteiről, a sárgaságról, az encephlophatijáról hallgathattak előadást.

– Az általános orvosok a gyógykezelés első kapuját jelentik. Ők találkoznak a legtöbb beteggel, éppen ezért fontos az ő képzésük. Másrészről pedig ezeknek a képzéseknek köszönhetően a páciensek 70 százalékánál már a gyógykezelés primáris, illetve szekundáris szintjén megoldásokat találhatnánk a panaszokra, mi pedig a komplexebb panaszokkal foglalkozhatnánk – emelte ki dr. Srđan Đuraković.

A tanácskozást hat főtémára osztották fel, így tegnap már a gasztroenterológiában kialakuló fertőzésekkel kapcsolatban hallgathattak az érdeklődők előadást hazai és külföldi előadóktól. Az egyik előadás témája éppen a széklet-transzplantáció, amivel már huzamosabb ideje kísérleteznek az orvosok, számos esetben pozitív eredménnyel, de Szerbiában erre még nem volt lehetőség. Tegnap ugyanakkor a sürgősségi gasztroenterológia is az előadások összefogó témája volt, amikor előadást hallgathattak a vékony- és a vastagbél vérzéséről, vagy a májtranszplantációról, aminek fejlesztésére a szerbiai orvoslásnak is nagy szüksége lenne. Ma az emésztőszervrendszer újdonságairól és felfedezésekről hallgathattak előadást a szakemberek, így megismerkedhettek azokkal a tanulmányokkal, amelyek a májbetegségek gyógykezelésében használt gyógyszerek mellékhatásaival foglalkoznak, az autoimmun hepatitis terén milyen eredményeket tud felmutatni az orvostudomány, vagy az elhízás endoszkópos kezelésének eredményeivel is megismerkedhetnek. Ma a bélgyulladások egy külön témakört képeznek, holnap viszont az emésztőrendszer funkcionális zavaraival, valamint a felső emésztőszervek betegségeivel foglalkozhatnak a szakemberek, és így a három nap alatt mintegy 60 tudományos munkával ismerkedhetnek meg a résztvevők és 80 előadást hallgathatnak meg.