2024. május 6., hétfő
Ankarai merénylet

Fájdalom és harag

Több ezren tiltakoztak tegnap Ankarában az előző nap elkövetett merénylet miatt, a robbantás helyszínén ugyanakkor a rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megakadályozni, hogy kurdbarát politikusok és más gyászolók virágot helyezzenek el az áldozatok emlékére.

Szombaton két öngyilkos merénylő robbantott a török főváros főpályaudvaránál, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a szakszervezetek konföderációjának felhívására. A békés felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

Hivatalos adatok szerint 95-en meghaltak, 160 embert kezelnek kórházban, 65-öt az intenzív osztályon, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tegnap ellenben azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket.

A rendőrség tegnap arra hivatkozva, hogy a merénylet helyszínén még mindig folyik a vizsgálat, igyekezett visszatartani a gyászolókat, köztük Selahattin Demirtaşt, a HDP vezetőjét és Figen Yüksekdağot, a szervezet társelnökét attól, hogy virágot helyezzenek el. Később engedélyezték, hogy hetven gyászoló bejusson a támadás elkerített helyszínére, hogy leróják tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. A tömeg közben Recep Tayyip Erdoğan elnökre utalva azt skandálta, hogy „Gyilkos Erdogan”, és hasonlóan gyilkosoknak nevezték a rendőröket. A HDP közlése szerint többen megsérültek a rendőrökkel kibontakozott dulakodásban.

A kormány cáfolta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. Ahmet Davutoğlu kormányfő úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam szervezet, a kurd fegyveresek vagy szélsőbaloldali frakciók követhették el a merényletet. Egyes feltételezések szerint olyan nacionalista erők felelősek a terrortámadásért, amelyek ellenzik a kiegyezést a nagyobb jogokat követelő kurd kisebbséggel.

A virágok elhelyezését követően a gyászolók csoportja menetben indult Ankara főterére. A parlamenthez és a kormányzati épületekhez vezető utat ugyanakkor a rendőrök vízágyúkkal elállták.

A nyomozók folytatták a vizsgálatokat a tettesek és az áldozatok azonosítása érdekében. Az egyik elkövetőt már azonosították egy 25-30 éves férfi személyében, miután megvizsgálták a helyszínen lévő holttesteket, illetve ujjlenyomatokat rögzítettek. Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését. A miniszterelnöki hivatal 52 azonosított halálos áldozat nevét hozta nyilvánosságra tegnapi közleményében, hozzátéve, hogy folytatják a többi tetem vizsgálatát.

A merénylettel kapcsolatos fájdalmat és haragot tükrözték a török kormányfő által meghirdetett háromnapos gyász kezdetén megjelent török lapok. A Cumhuriyet azt írta; „Békében gyászolunk”. A Habertürk napilap cikkének címe „A söpredék támadást indított Ankara ellen”, a kormánypárti Star viszont úgy vélekedett, hogy a merénylet célja a nemzet megosztása volt.

A terrortámadás egy feszült időszakban történt, amikor a NATO-tagállam Törökországban kiújultak a harcok a kurd felkelőkkel, a török hadsereg pedig műveleteket indított az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen. A kurdokkal való összecsapásoknak több száz halottja volt az utóbbi hónapokban.