2024. május 7., kedd

Megszűnőben a Liga Zentán

Kilépett a pártból a teljes községi vezetőség

Boris Zec, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga zentai helyi szervezetének elnöke szerkesztőségünkben közleményt adott át, amelyben arról tájékoztatják a közvéleményt, hogy kilépett a VSZL-ből a zentai községi bizottság minden tagja. Boris Zec megjegyezte, hogy hosszú ideje vitát folytatnak a párt tartományi vezetőségével, mert nem értenek egyet számos politikai lépésével, sőt azzal a duhajkodó, kispolgári, Pink tévés kultúrával sem, amelyet a felső pártvezetés képvisel. Tisztában vannak azzal, hogy lépésük következtében megszűnik a községi szervezet, s emiatt biztosan lejárató támadások érik őket, de tovább nem tudják vállalni a pártvezetés politikáját.

Közleményük a következőket tartalmazza: Nem tudunk közösséget vállalni azzal, hogy a párt folyamatosan olyan politikát folytat, amely nemcsak hogy nem egyeztethető össze a vajdasági magyarok érdekeivel, hanem egyenesen sérti azokat. Kirívó példa a vagyon-visszaszármaztatás és a rehabilitáció körüli botrányos állásfoglalás. A párt sértő módon viselkedik a magyarok nemzeti történelme iránt, a honvédeket lefasisztázza, Damjanich Jánost, a magyar szabadságharc legkiemelkedőbb alakját árulónak nevezi, miközben valótlanságokkal és rágalmakkal feketítik be hősies életútját.

A pártvezetés a mindenkori aktuális hatalomhoz való dörgölődzést választja a cserébe kapott morzsákért, amit az elnök kávéházi barátai között osztogat szét. Szemet hunynak a vajdasági vagyon kirablása fölött, amivel a pártvezetés cinkosságot vállal a hatalmon lévőkkel, akik cserébe jól fizetett munkahelyekkel jutalmazzák meg az elnök baráti körét (Naftagas, Elektrovojvodina…). Sárba tiporják mindazokat a nemes eszméket, amelyekért évtizedekig harcoltunk: az autonómiát, az egyenjogúságot, a nemzetek közötti tiszteletet és megértést…

A hátunk mögött folyton aknamunkát végeznek a zentai községi szervezet ellen, amit az újvidéki pártközpontból irányítanak, ilyen módon a legutóbbi helyhatósági választások előtt a tudomásunk nélkül feloszlatva a pártszervezetünket csak azért, hogy a VMSZ zentai szervezetének szabad utat biztosítsanak.

Nem tudunk közösséget vállalni azzal, ahogyan Nenad Čanak az utóbbi tizenöt évben viselkedik. Mondén, kicsapongó életet él, celebekkel fényképezkedik, folyamatos kocsmázással, duhajkodással, kötekedésekkel és valóságshow-kban való fellépésekkel tarkítva. Egyetlen pártelnök messze földön, akit már huszonöt éve nem lehet leváltani a tisztségéről. Huszonöt év alatt választási listáról egyetlenegy magyar ajkú képviselőt sem juttatott be sem a tartományi, sem a köztársasági parlamentbe (Csízik Károly csak véletlenül kapott képviselői mandátumot a ciklus felénél a pártelnök verekedési botránya folytán), miközben még a Szerb Radikális Pártnak és más szerb pártoknak is folyamatosan voltak magyar képviselőik.

Sajnos ez a felsorolás csak a jéghegy csúcsát képezi! Mindennek tudatában, sokéves szélmalomharc, várakozás és tárgyalás után, amelyek folyamán sok-sok üres ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy mindez meg fog változni, nem marad más választásunk, mint kilépni a Vajdasági Szociáldemokrata Ligából. Ha ezt nem tennénk meg, nem tudnánk tisztességesek maradni, minket is elnyelne a bólogatás és párthűség szennyes mocsara.

A községi bizottságnak a pártból kilépett teljes tagsága: Csízik Károly elnök, Goran Jovanović alelnök, Boris Zec, a zentai helyi szervezet elnöke, Zabos Erika, a bogarasi helyi szervezet elnöke, Horváth Attila, a felsőhegyi helyi szervezet elnöke, Adankó Angéla, Séra Géza, Vajda Mónika, Aleksandar Ristić, Juhász Kornél, Zabos Sándor, László Attila, Kazinci Mária, Horváth Hajnalka, Árok Mária.