2024. május 3., péntek

Nikolić három puszija

A horvát elnökasszony csak a kezét nyújtotta, de Nikolić nem elégedett meg ennyivel

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő és Borut Pahor szlovén elnök együtt várták Tomislav Nikolić szerb államfő érkezését ma a zágrábi nyugat-balkáni csúcsra, a hazai média azonban kevésbé foglalkozott magának a találkozónak a témáival, a szerb elnök „köszönése" ugyanis mindenen túltett. Miközben Kitarović csak a kezét akarta nyújtani a szerb elnöknek, Nikolić úgy döntött, hogy a hazai szokásoknak megfelelően puszi is jár a horvát államfőnek, mégpedig három. Az első kettő még zökkenőmentesen elcsattant, a harmadikkal azonban már voltak kisebb gondok, az elnökasszonyt ugyanis szemmel láthatóan meglehetősen váratlanul érte a harmadik „figyelmesség".

Nikolić később azt nyilatkozta, hogy mindenkit háromszor csókol meg, főleg azokat, akik nem ismerik a szerb szokásokat megfelelően. Bevallotta, Ivo Josipović volt horvát elnök is hasonlóképpen járt egyik találkozójukon.

A nyugat-balkáni csúcson egyébként szó volt a szerb-horvát bilaterális kapcsolatokról, melyek történetében egy következő állomás lehet a februári vagy márciusi elnöki találkozó, amire akkor kerülhet sor, ha közben Horvátországban nem írják ki a rendkívüli választásokat.