2024. május 6., hétfő

Az Iszlám Állam vállalta a tuniszi merényletet

Az Iszlám Állam vállalta magára a keddi, tizenkét halálos áldozatot követelő tuniszi robbantásos merénylet elkövetését.

A robbantás Tunisz központjában, a belügyi minisztériumtól néhány száz méterre történt. Az őrség tagjai éppen szálltak fel a buszra, hogy a külvárosban lévő elnöki palotába utazzanak. Egy biztonsági forrás szerint vélhetően az őrség egyik tagja hajtott végre öngyilkos merényletet.

Az Iszlám Állam közleménye szerint a támadót Abu Abdulláh al-Tuniszinak hívták, aki miután felszállt a többiekkel a buszra, mintegy húsz „hitetlent” ölt meg. Hivatalos források szerint a támadásban tizenketten, mások szerint tizenhárman haltak meg.

Fenyegető közlemény

„Tunisz zsarnokainak nem hagyunk békét, és nem pihenünk, amíg Tuniszban Isten törvényei nem uralkodnak” – áll a közleményben.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök szükségállapotot rendelt el, és kijelentette, hogy országa háborúban áll a terrorizmussal. Az elnök tévés beszédében a nemzetközi közösség segítségét kérte, és közös fellépést sürgetett a terrorral szemben.

Idén ez már a harmadik jelentősebb terrorakció volt Tunéziában. Júniusban egy terrortámadás harmincnyolc turista életét oltotta ki egy tengerparti hotelben, márciusban pedig huszonegy embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo múzeumban.