2024. május 6., hétfő

Döntésre várva

Az Óváros helyi közösség továbbra is a városi tanács döntésére vár, amellyel megváltoztatnák a közrendre és a szórakozóhelyek működésére vonatkozó szabályzatokat

Vladimir Meleg, az Óváros helyi közösség elnöke elmondta, az új szabályzatjavaslatot közvitára bocsájtották, júliustól októberig lehetett hozzászólni, és a képviselő-testületnek az év végéig kell elfogadnia.

A belváros lakóinak fogytán a türelmük, elegük van a szórakozóhelyek tomboló zenéjéből és a részegek garázdálkodásából, rendet akarnak teremteni, de ez csak az önkormányzat segítségével valósulhat meg (Dávid Csilla felvétele)

A belváros lakóinak fogytán a türelmük, elegük van a szórakozóhelyek tomboló zenéjéből és a részegek garázdálkodásából, rendet akarnak teremteni, de ez csak az önkormányzat segítségével valósulhat meg (Dávid Csilla felvétele)

– Azt szeretnénk, ha a szórakozóhelyek munkanapokon éjfélig tartanának nyitva, hétvégén pedig éjfél után egy óráig, mert csak így élhetnek a központ lakói békés, nyugodt életet. A vendéglátóipari létesítmények épületekben és házakban üzemelnek, minden oldalról lakóépületek és családi házak veszik körül őket. Kezdeményeztük, hogy az éjjeli szórakozóhelyeket legalább 400 méterre helyezzék ki a lakóépületek közül – mondta Meleg. Hozzátette: nagy gondot jelent, hogy sok vendéglátóipari létesítményt éjjeli klubként tartanak nyilván, ezért hajnali háromig kiszolgálhatják a vendégeket.

– Sokkal szigorúbb büntetéseket követelünk azok számára, akik nem tartják be az előírásokat, de ezzel párhuzamosan a felügyelőségek, a rendőrség és a kommunális rendőrség munkáját is hatékonyabbá kell tenni – magyarázta Meleg.

A város szívében kb. 4300 ember él, 40 utca, mintegy 300 lakóépület és családi ház alkotja a város magját. A Dnevnik napilap szerint a legtöbb panasz a Laza Telečki utcából érkezik. Ez egy rendkívül szűk sétálóutca, ahol egymás hegyén-hátán működnek a szórakozóhelyek, az emberek a bárok, kávézók feletti lakásokban élnek.

Az Óváros helyi közösség azt is követelte az önkormányzattól, hogy az elhagyott épületek udvarait tisztítsák meg a szeméttől, javítsák meg a Duna parkban üzemelő csapot, a kóbor kutyákat pedig távolítsák el a központból.

A tavalyi és az idei befektetések értéke a városközpontban elérte a 250 millió dinárt. Tavaly az egyik fontosabb projekt a Njegoš utca felújítása volt, ami 14.148.649 dinárba került. Az idén a Köztársaság tér rekonstrukciója volt a legjelentősebb beruházás, erre az újvidéki önkormányzat 189.070.150 dinárt különített el.