2024. május 3., péntek

Bővül a Dunkermotoren, munkahelyek nyílnak

A Dunkermotoren – Ametek, a Szabadkai Vámszabad Övezet keretében működő vállalat bővíti termelését, s ennek megvalósítása érdekében október közepe óta folynak a munkálatok egy csarnok kiépítésén. A munkálatokat tegnap megtekintette és a Vámszabad Övezet vezetőivel is tárgyalt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke, Nebojša Daraboš, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, és Ljuben Hristov, a kisipar fejlesztésével megbízott polgármesteri tanácsos.

Maglai Jenő a tárgyalást követően a sajtónak azt nyilatkozta, fontos ennek a beruházásnak, hogy népszerűsítsék, hiszen Szabadka önkormányzata 48 millió dinárral tőkésítést hajtott végre ebben a vállalatban, s ezzel a Vámszabad Övezet 72 százalékának a tulajdonosává lett. Ennek köszönhetően sikerült rendezni mindazokat a kérdéseket, amelyek akadályoztak bennünket és egyben az amerikai Ametek vállalatot is abban, hogy bővítse kapacitásait. Az új csarnok megépítését követően további 60 szabadkai juthat munkához ebben a vállalatban.

– A Continentallal már van szerződésünk a további beruházásokról, hamarosan az amerikai Ametekkel is sor kerül hasonló megállapodásra. Pénteken bontják ki a gyárcsarnok megtervezésére és kiépítésére vonatkozó versenypályázatra beérkezett ajánlatokat, amelynek köszönhetően a városnak saját csarnoka lesz, amit készen felkínálhat a helyi és a külföldi beruházóknak.

Nebojša Daraboš kiemelte, azért is fontos ez a találkozó, mert az év végén, amikor a következő évi költségvetés készül, el kell beszélgetni a közvállalatokkal, hogy képet kapjanak arról, mik a terveik és milyen problémákkal küzdenek, nem elég ezt csupán papírra vetve elolvasni.

– Szabadka büszke erre az övezetre, hiszen itt nem kevesebb, mint 4100 ember dolgozik, miközben tavaly az itt dolgozók száma 2500 volt. Büszkék vagyunk erre a fejlődésre. A jövő év végére legalább 5000 ember dolgozik majd ezekben a vállalatokban.

A múlt héten tárgyaltam a Vízművek vezetőségével. Minden valószínűség szerint a közvállalat a jövő évben megkezdi a tervdokumentáció kidolgozását az Ipari és Technológiai Parkok számára a vízellátás kapacitásának növeléséhez. Az elsődleges felmérések szerint ez mintegy 600 000 eurós beruházást igényel. A közvállalat saját forrásaiból elkészíti a tervdokumentációt, s a jövő évi költségvetésből ezt a beruházást meg kellene valósítani. Két alapprobléma van, az egyik az övezet vízellátása, emellett az áramszolgáltatás terén is be kell ruháznunk, ez is előfeltétele annak, hogy a fennmaradó 14 hektáros területen is további beruházókat tudjunk fogadni.

Branislava Stojković Marčetić, a Vámszabad Övezet igazgatónője a látogatást követően kiemelte, 44 hektáron 5 nemzetközi vállalat működik, több mint háromezer alkalmazottjuk van, de amennyiben az ipari övezetet is számítjuk, ahol a Calzedonia is működik, több mint 4000 ember dolgozik itt. Az Ametek-Dunkermotoren 20 000 négyzetméter nagyságú csarnokot épít a Vámszabad Övezet területén 2016 végéig. A jelenlegi 900 négyzetméter nagyságú csarnok beruházásnak köszönhetően a Dunkermotoren három további termelői vonalat tud majd megnyitni, és mintegy hatvan új munkahely nyílik.

Az igazgatónő beszélt annak fontosságáról is, hogy a majdani nagykikindai Vámszabad Övezet a szabadkai Vámszabad Övezet alvállalataként működik majd, és ez azt jelenti, hogy további beruházók érkezhetnek majd az övezet területére.

Ivan Saveljić, az Ipari és Technológiai Parkok Közvállalat igazgatója azt emelte ki, hogy milyen infrastrukturális beruházások történtek a Vámszabad Övezet területén, amelyeknek köszönhetően megkönnyítették a munkások közlekedési feltételeit.

– Az Ipari Technológiai Parkok Közvállalat pályázott a Nagyberuházási Igazgatóságnál, 156 millió dinár értékű támogatás érkezett a minisztériumból, amelynek köszönhetően saját gyárcsarnokunk lesz, amelyet bérbe adhatunk helyi, valamint külföldi beruházóknak is. Fontos lenne, hogy legyenek kapacitásaink, hogy tudjunk mit kínálni. A vállalat 4 hektárnyi földet értékesített ebben az évben a Vámszabad Övezet területén. Ami fontos lenne, hogy találjunk a következő évben anyagi forrást arra is, hogy a Zombor–Szabadka útvonalon kiépítsük a megfelelő úthálózatot a Vámszabad Övezet kereszteződésénél.

Az igazgató hozzátette, nagyon sokat dolgoznak azon, hogy ezeket a vállalatokat összekössék a helyi szakközépiskolákkal, hogy a Műszaki és a Vegyészeti Középiskolákban végző diákok ide járjanak szakmai gyakorlatra, megismerjék az új, modern technológiákat, ezeken tanuljanak, és az iskola befejezésével akár azonnal munkába is álljanak.