2024. május 6., hétfő

Minden tizedik polgár fogyatékkal él

Előadások, kiállítások, koncert a Fogyatékkal élők hetének rendezvénysorozata keretében

Ma kezdődik és péntekig tart a Fogyatékkal élők hete rendezvénysorozat városunkban. A becslések szerint minden tizedik polgár fogyatékkal él, ezért is kellene különösen nagy figyelmet fordítani a mindennapjaikra és jogaikra, szükségleteikre, hangsúlyozta a tegnapi sajtótájékoztatón Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja, aki hozzátette, ezek az emberek ugyanolyan értékesek, mint az egészséges emberek, vannak köztük művészek, mérnökök, szakemberek, sokszor értékesebbek, mint sokan közülünk.

A Fogyatékkal élők hete programjait a Kolevka Gyermekotthon szervezi a város támogatásával, s mint azt Vjekoslav Ostrogonactól, a Városi Tanács sporttal és ifjúságüggyel megbízott tagjától megtudtuk, a rendezvényhez nagy örömmel csatlakoztak Szabadka kiemelkedő sportolói és minden klub, amelyeket a fogyatékkal élők a hét folyamán meglátogatnak majd, a hétvégi sportesemények bevételei és az ott összegyűlő adományok összege pedig a fogyatékkal élők intézményeit és szervezeteit illeti majd meg. A rendezvény központi ünnepségén, szerdán 19 órától a sportklubok eladásra ajánlják majd fel mezeiket, labdáikat, s az aukcióból származó bevétel is az intézményeket segíti majd.

Az önkormányzat ebben az évben csak a fogyatékkal élők civil szervezetei számára 13 millió dinárt különített el a városi költségvetésből, ezenfelül számos projekt megvalósítását, felújítást, egyszeri segélyt hagyott jóvá az intézmények, szervezetek számára.

Danijela Andrašić, a rendezvény programkoordinátora a programot ismertetve elmondta, az ma délelőtt tíz órakor kezdődik meg azzal a rövidfilm-válogatás vetítésével, amelyen a fogyatékkal élő emberek életét bemutató filmek szerepelnek. Ezt követően a jelenlévők egy, a jelbeszéd alapjait bemutató előadást hallhatnak, láthatnak. Ma 19 órakor nyílik meg Hrnjak Boris, a Kolevka Gyermekotthon Felnőttek Napközije védencének kiállítása a Szabadegyetem előcsarnokában. A Down-szindrómás fiú neve nem ismeretlen a szabadkaiak előtt.

A program hétfőn folytatódik az új városházán 16.30-tól előadásokkal: a helyes táplálkozásról, a nyitott segítségnyújtás rendszeréről, a Caritas munkájáról.

December elsején két iskolában lesz előadás és sportrendezvény. A központi rendezvényt december 2-án tartják a városháza dísztermében, ahol fellépnek a Kolevka Gyermekotthon védencei, a Dositej Obradović Iskolaközpont tanulói, a Kolevka Gyermekotthon Napközijének védencei, valamint a Ravnica, Bojana Šarović, Nebojša Vojvodić és Dér Zsolt.

December 3-án 11 órától kerekasztal-beszélgetést szerveznek a Szabadegyetemen Fogyatékkal élő emberek önálló élete és annak előfeltételei címmel. Délután pedig sakkversenyt szerveznek az új városházán, 17 és 20 óra között pedig az Abrakadabra játszóházban divatbemutatót tartanak.

December 4-én 11 órától a Szabadegyetemen A fogyatékkal élőket segítő szervezetek szerepe és helyzete címmel tartanak előadást, 14 órakor pedig a rendezvénysorozat záróeseményére a Gyermekszínházban kerül sor. Színházi és balettelőadásra kerül sor, illetve itt adják át a Svi u školu (Mindannyian az iskolában) elnevezésű pályázaton részt vett tanulóknak a díjakat.

Ezt követően minden szabadkai gyermeket szeretettel várnak a város fenyőfájának közös feldíszítésére a Gyermekszínházba.