2024. május 2., csütörtök

Svédország kevesebb menekültet fogad

A svédországi bevándorlók egy részét más EU-országokba helyezik – jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős európai biztos.

„Svédország egyike azoknak az uniós tagországoknak, amelyek idén a legtöbb menekültet fogadták be. Kis ország, amely jelentős erőfeszítést tett a lakosságához viszonyítva" - mondta a görög uniós biztos stockholmi sajtótájékoztatóján.
 
Morgan Johannson svéd bevándorlási miniszter közölte: az ország az év eleje óta közel 150 ezer migránst fogadott, és ez a lélekszámot tekintve olyan, mintha Németországba 1,2 millió bevándorló érkezett volna.Több uniós tagállam - közöttük Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - ellenzése ellenére az EU az ősszel tervet fogadott el 160 ezer menekült szétosztásáról, így kívánva segíteni a legtöbb menekültet befogadó Görögországnak, Olaszországnak és Németországnak. Svédország a terv keretében októberben 19 Olaszországból érkezett eritreait fogadott be.
 
A svéd kormány az elmúlt hetekben azonban bejelentette, hogy legalább december 11-ig megerősíti a határellenőrzést, és szigorítja a befogadás szabályait. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy nincs hol elhelyeznie a további migránsokat, felhalmozódtak a menedékkérők aktái, és túlterheltek a szociális ellátó szervezetek.