2024. május 6., hétfő

Ötven kilométer hosszú lesz a macedón kerítés

A macedón–görög határ ötven kilométeres szakaszán épül majd három méter magas kerítés, ebből eddig mintegy tíz kilométer készült el – számolt be róla a vesti.mk című macedón hírportál hétfőn.

Macedón katonák járőröznek a már megépült kerítésszakasz mentén (Fotó: Beta/AP)

Macedón katonák járőröznek a már megépült kerítésszakasz mentén (Fotó: Beta/AP)

A lépés célja, hogy a migránsokat az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék, és ezzel szabályozzák az országba irányuló áradatot. Kerítés azokon a szakaszokon épül, ahol a leggyakrabban igyekeznek a migránsok illegálisan bejutni Macedóniába. A kerítés építése a múlt hét végén kezdődött, és a tervek szerint tíz nap alatt be is fejezik a munkálatokat – közölte a lap a hadsereg egy forrására hivatkozva.

A görög–macedón határon jelenleg mintegy ezer nem háborús övezetből érkező, főleg iráni ember vár arra, hogy enyhüljenek a feltételek. Több száz gazdasági bevándorlónak minősülő migráns már visszafordult, és más útvonalat keres vagy megpróbál ideiglenes szállást találni a görög városokban.

A macedón hatóságok vízágyúkat telepítettek a gyevgyelijai határátkelőhöz, hogy szükség esetén így fékezzék meg azokat, akik átszöknének a határon, illetve ha a hétvégi eseményekhez hasonlóan ismét elkezdenék bontani a kerítést. A vízágyút egyelőre nem vetették be, a rohamrendőrök könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták fel a feldühödött tömeget, amely kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta őket.