2024. május 2., csütörtök

„Ötletekben nincs hiány”

Beszélgetés Vinaji Parti Andreával, az Együtt gyermekeinkért szervezet alapító tagjával

A bácskossuthfalvi Együtt Gyermekeinkért egyesület Márai Sándor nyomán azt vallja, hogy az életnek értéket csak az a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. E hitvallás mentén haladva, két egymással párhuzamos síkon végzik közhasznú tevékenységeiket, amely során a szakmaiság előnyt élvez. Az egyesületet Vinaji Parti Andrea alapította Varga Arabella pszichológussal és Benedek Eleonóra tanárnővel karöltve ez év februárjában. A szervezet tagjai immár több mint fél éve azon dolgoznak, hogy Bácskossuthfalván minél több szakember tanácsával segítsék a szülőket és a családalapítás küszöbén álló fiatalokat. Az egyesület eddigi munkájáról, eredményeiről, terveiről Vinaji Parti Andreát kérdeztük.

– Büszkén mondhatom, hogy a mögöttünk álló féléves időszakban Borsódi Tünde szülésznő, Varga Arabella pszichológus és családi tanácsadó, Kollár Szabina gyógytornász, Ágyas Yvett logopédus-gyógypedagógus, dr. Szakmány Major Edit gyermekgyógyász és Góbor Szénási Anna hordozási tanácsadó tartott nálunk előadást. Ezek az előadások ingyenesek, egyszerűek és érthető a nyelvezetük, mégis szakmailag magas szintűek.

– Tartanak-e előadásokat a gyermekek számára is?

– Mivel egyesületünk a gyermekek testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlesztését tűzte ki céljául, ezért a szülők megsegítésével párhuzamosan a gyermekek számára is szervezünk programokat. Nagyon fontos számunkra, hogy a nálunk átélt élmény ne a gyermek egyedüli élménye legyen, hanem közös élmény. Ezért tapasztaltuk nagy megelégedéssel, hogy rajzfilmvetítéseinkre sok gyermek a testvérét is magával hozta, de a sorokban nagyszülőket és édesapákat is láttunk. Ezenkívül szerveztünk már rajzpályázatot is, amelyre 112 versenymunka érkezett.

– Terveznek-e jótékonysági akciókat az ünnepek közeledtével?

– Igen, a Második kéz elnevezésű jótékonysági gyűjtési akciónk keretében a használt, de még jó állapotban lévő felnőtt és gyerekholmikat december derekáig várjuk. Már most több száz ruhadarab érkezett hozzánk, ezeket karácsony előtt fogjuk szétosztani a rászoruló családok között.

– Milyen rendezvények várhatók a jövőben?

– Ünnepi ráhangolódásnak szánjuk azt a kötetlen beszélgetést, amelyet halk zene, sütemény, tea és forralt bor mellett fogunk olyan nőkkel és édesanyákkal folytatni, akik sóvárognak az után, hogy valaki végre meghallgassa őket. A beszélgetést Szél Tipold Lídia gyógypedagógus, óvónő, a „3+” Nagycsaládosok Egyesületének alapító tagja fogja vezetni. Kézműves műhelymunkáink is lesznek, ezeket Faragó Balog Boglárka vezeti, de foglalkozunk majd a „veszteségek” témakörével is. Segítséget szeretnénk nyújtani a téma iránt érdeklődőknek abban, hogy megismerjék a különböző életkorú gyerekek gyászreakcióit és veszteségfogalmuk főbb jellegzetességeit. Ezen kívül sor kerül majd Sablauer Brindza Beatrix jogász előadására is Milyen jogaim vannak anyaként? címmel. Ötletekben, tervekben és elhivatottságban egyelőre nincs hiány.

– Hol lehet értesülni az előadások időpontjairól?

– A Facebookon bárki megtalálhat bennünket, viszont ahhoz, hogy követhesse az oldalunkat, kedvelnie kell azt. Az oldalunk az Együtt gyermekeinkért nevet viseli.