2024. május 6., hétfő
PÜSPÖKI ÜZENET

Karácsony ünnepe

„Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jó akarat!” (Luk.2,14)

A karácsony hagyományos keresztyén ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Ennek ellenére világszerte sok nem keresztyén ember ünnepli ilyenkor ezt az ünnepet a szeretet ünnepeként. Ez oda vezetett, hogy ez az ünnep népszerű ünnep lett, és sok hagyomány fűződik hozzá. Ilyenek az ajándékozás, a különböző ételek fogyasztása, stb. Így legtöbbször sajnos csak külsőségekben nyilvánul meg az ünnep, holott belső, lelki, hitbeli tartalom nélkül elveszíti lényegét.

A karácsony, mint keresztyéni vallási ünnep, Jézus születésének történetére épül, és erről a Bibliából, az evangéliumból értesülünk. Hitünk szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Szentírásból megtudhatjuk, hogy Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be házába az áldott állapotban levő Máriát, Jézus édesanyját. A Megváltó tehát nem otthon született, hanem az emberektől kitaszítva, a társadalom peremén. A világ nem ismerte föl azt a csodát, hogy Isten fia emberré lett. Urunk születése, nekünk, keresztyéneknek, azt jelenti, hogy eljött a Megváltó, és elvette bűneink következményeit. Milliók és milliók ünneplik a karácsonyt, de nem mindegy, hogy kinek-kinek mit jelent ez az ünnep. A külsőségek hajszolása valójában felületes ünneplést hoz, mert az igazi ünnep belülről fakad, és mások megsegítését, meghallgatását, meglátogatását is jelenti. Hirdetve, hogy megszületett Jézus Krisztus, aki a Megváltó, a mi Messiásunk. Ezt akkor tapasztalhatjuk meg, ha kinyitjuk szívünket, és hittel Urunk elé visszük imáinkban gondolatainkat, minden örömünket, hálánkat, de bajainkat, megpróbáltatásainkat, kéréseinket is.

Az igazi kérdés, hogy mit jelent számomra a karácsony. Mert karácsonyt igazán ünnepelni Jézus Krisztus nélkül nem lehet. Ha Jézus nincs velünk ünnepnapjainkban és hétköznapjainkban sem, akkor nem csoda, hogy úgy érezzük, hogy ez az élet üres és sivár. Tartalmas, igazi szeretettel, jósággal, segítőkészséggel csak akkor ünnepelhetünk és élhetjük mindennapjainkat, ha Jézus a mi szívünkben is megszületett. Ha mindig Vele járunk, az Ő akaratára, útjára, vezetésére és igazságára figyelünk. Ez a mi javunkat szolgálja. Mindezt a Szentírásból tudhatjuk meg. Ezért fontos, hogy azt olvassuk, tanulmányozzuk és szívünkbe zárjuk.

Ünnepeljünk Istenünk dicsőségére és embertársaink javára. Igyekezzünk jót cselekedni mindenkivel. Ne feledkezzünk meg a szükségben levőkről. Itt nem csak az anyagi javakra kell gondolni, hiszen sokan vannak, akinek hiányzik egy szép mosoly, a jókedv, a jó szó, a szeretet az életükből. Ezek pótlására csak egy kis akaratra van szükség. Próbáljunk meg mosolygós, szeretetet sugárzó arccal járni. Ünneplésünk akkor lesz teljes, ha ez a lelkület az ünnep napjai után is megmarad bennünk, és egész életünket betölti.

Minden kedves Olvasónak Istentől megáldott, boldog, békés, világosságot hozó karácsonyi ünnepeket kívánok!