2024. május 6., hétfő

„Az eddig véltnél súlyosab a zikaláz"

Az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a zikaajárványt Brazília egészségügyi minisztere, mert jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

Marcelo Castro a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban bejelentette, hogy jövő héttől elkezdődhet a fertőzöttek pontosabb feltérképezése, mert a legtöbb brazil tagállam addigra megkapja azokat a laboratóriumi eszközöket, amelyek a zikavírus kimutatásához szükségesek.

Castro hangsúlyozta, hogy a kór emberről emberre nem terjed, kizárólag szúnyogok terjesztik a vírust. Hozzátette, hogy Brazíliában - az Egyesült Államok múlt heti döntéséhez hasonlóan - ki fogják zárni a véradók köréből azokat, akiknek szervezetében fellelhető a vírus.

A miniszter szavai szerint brazil kutatók immár meg vannak győződve arról, hogy a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okoz. Brazíliában tavaly október óta csaknem négyezer csecsemő jött világra ilyen rendellenességgel. A vírus jelenlétét tavaly fedezték fel először Brazíliában, és egyúttal az amerikai földrészen.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett kór kezelésére.