2024. május 6., hétfő

„A hatalomnak megfelelő gazdák bérelhetnek”

A tartományi mezőgazdasági titkárság és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is a földtörvény módosítását követeli

Egy hónappal a földtörvény elfogadását követően bebizonyosodik, hogy a jogszabály bizonyos rendelkezései károsabbak, mint azt a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság gondolta volna, olvasható a titkárság pénteki közleményében.

A titkárság a visszás rendelkezések közül az állami földek bérbeadására vonatkozó megoldásokat említi. Mint kiemelik, a törvény értelmében a helyi önkormányzatok területén található állami földek harminc százalékét harminc évre kizárólag jogi személyek vehetik bérbe. Ez, a gazdákra nézve rendkívül káros rendelkezés kezdettől fogva ismeretes volt. Most azonban az is kiderült, hogy a földtörvényben nem dolgoztak ki feltételrendszert arra vonatkozólag, hogy milyen szempontok mentén választják ki az árverésen ajánlatot tevő gazdák közül a majdani bérlőket. Egyes helyi önkormányzatokban már keresik a „legmegfelelőbb” bérlőt, közli a mezőgazdasági titkárság, példaként Zombort említve, ahol a gazdák szerdán tiltakoztak az állami földek bérbeadásával kapcsolatos visszásságok miatt.

Eddig az önkormányzatok meghirdette árverésen részt vevő gazdák jogorvoslattal élhettek, ha úgy vélték, hogy az árverésen bármilyen módon megrövidítették őket. A földtörvény módosítását és kiegészítését követően törölték a jogorvoslat lehetőségét. Vagyis senki nem kérdőjelezheti meg az árverést követően az állami földek bérbeadásáról döntő bizottság határozatát. Még akkor is elfogadhatatlan az ilyen irányú módosítás, ha a jogorvoslat lehetősége tévedésből maradt ki a törvényből. A titkárság véleménye szerint azonban megalapozott a gyanúja annak, hogy a jogorvoslat lehetőségét szándékosan törölték a törvényből. Emiatt minél előbb ismét módosítani kellene a földtörvényt, ám ezúttal úgy, hogy az a gazdák érdekeit is figyelembe vegye – áll a közleményben.

Ugyanez a követelése a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának is. A párt szerint a jogorvoslat lehetőségének törlése a földtörvényből alátámasztja, hogy a földeket kizárólag a hatalom szemszögéből megfelelő gazdák bérelhetik ki. Az állami földek elrablásával a hatalom több ezer kisgazdaság fennmaradását lehetetleníti el, fogalmaznak a párt közleményében.