2024. május 5., vasárnap

Utolsó útjára kísérték Kasza Józsefet

Emlékülést tartottak a szerdán elhunyt vajdasági magyar politikus tiszteletére a szabadkai Városháza dísztermében

A szabadkai önkormányzat emlékülését követően szombaton a Bajai úti temetőben eltemették Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnökét, egykori szerbiai kormányalelnököt és szabadkai polgármestert. Kasza Józsefet családja, barátai, tisztelői és pályatársai kísérték utolsó útjára.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

A temetésen a szerbiai és a vajdasági politikum és közélet tagjai mellett Magyarország képviselői is megjelentek, többek között Pásztor István, a VMSZ elnöke, Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke is.  

. Az elhunytat Andrea Boccelli Con te partiró, vagyis a Veled indulok majd el című dalának kíséretében helyezték végső nyugalomra. A református gyászistentiszteletet Orosz Attila esperes és Bányai Béla László szabadkai református lelkipásztor vezette.

– A búcsúzást fokozza a tény, hogy hetvenegy éve a mai napon született Kasza József. Ünneplés helyett gyászolunk, de Isten angyalai örvendeznek. Kasza József ízig-vérig református keresztyén volt. Mindvégig szívén tartotta a Református Keresztyén Egyház sorsát – mondta az egybegyűlteknek az esperes.

A temetés előtt a szabadkai önkormányzat emlékülést tartott az elhunyt Kasza József tiszteletére a szabadkai Városháza dísztermében. Az eseményen a szerbiai és a vajdasági politikai- és közélet több szereplője, többek között Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Pár elnöke, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke, valamint dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Magyar Főkonzulátusának  főkonzulja is megjelent. Elsőként Maglai Jenő, Szabadka polgármestere emlékezett meg az egykori szabadkai polgármesterről.

– Kasza József a várostörténet általunk áttekinthető részének legnagyobb polgármestere volt. És kétség sem férhet ahhoz, hogy Szabadka sok évszázados történelme alatt is a legjobbak közé tartozik – méltatta Maglai, majd megjegyezte, az hogy a 90-es években nem történt vérontás Szabadkán, az Kasza Józsefnek is köszönhető.

Žarko Korać, aki a Zoran Đinđić vezette kormányban Kasza Józsefhez hasonlóan szintén alelnöki posztot töltött be, kiemelte, az elhunyt egy igazi, bátor ember volt, aki mindig kiállt a vajdasági magyarságért.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– Kasza József a legnehezebb időben vezette a magyar közösséget. Neki köszönhető, hogy a DOS felismerte a kisebbségi pártok jelentőségét. Azzal a védte a vajdasági magyar közösséget, hogy a demokratikus Szerbia megalapításán munkálkodott – mondta Korać, aki szerint Kasza megérdemli, hogy legalább egy utcát elnevezzenek róla.

Végül Őszi István volt belgrádi magyar nagykövet (1990-1993) beszélt az elhunytról, megjegyezve, hogy az évek múltán Kasza Józseffel való ismertsége barátsággá nemesedett.

–  Utoljára decemberben beszélgettünk. Akkor is felvetette, vajon az Európai Unió küszöbén mit lehet most tenni, merre kell menni. Munkásságával Kasza József hátrahagyta az üzenetet, hogy a szerb-magyar határ légiesítése egy járható út, amiért továbbra is dolgozni kell – hangsúlyozta Őszi István.

Az emlékülés végén - Kasza József végakarata értelmében - Ludwig van Beethoven IX. szimfóniája, az Örömóda hangzott el, amelyet a Garden Quartet adott elő.

Kasza József több mint 12 éven át, 1995-től 2007-ig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t, Szabadka polgármestere, parlamenti képviselő, valamint a Zoran Đinđić vezette szerb kormány miniszterelnök-helyettese is volt 2000 és 2003 között. A VMSZ fegyelmi bizottsága, 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől, és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt.

A politikust 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

A közgazdász végzettségű Kasza József több szabadkai vállalatban is pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként tevékenykedett. 2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba, de neve egy évvel később ismét a figyelem középpontjába került, amikor hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot vizsgálati fogságban töltött. Később a szabadkai Subotičke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett. Aktív politizálást az utóbbi években nem folytatott.