2024. május 6., hétfő

Mézes reggeli

Szerbiában egyelőre egyedülálló akció veszi kezdetét a szabadkai iskolákban

Mézes reggeli elnevezéssel a mézet, a reggeli és az egészséges táplálkozás fontosságát, valamint a méhecskék fontos szerepét hivatott népszerűsíteni a szabadkai Méhecske Méhészegyesület akciója. Az általános iskolákban tartanak rövid népszerűsítő előadásokat, s a Meggle támogatásának, valamint az egyesület tagjai hozzájárulásának köszönhetően mézes kenyérrel vendégelik meg a diákokat. A népszerűsítő akció szerdán veszi kezdetét a Miloš Crnjanski és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolákban.
Dragoljub Mati, a Méhecske Méhészegyesület elnöke lapunknak elmondta, a város jóváhagyta ezt az akciót, amely Szlovéniában és Magyarországon is nagyon népszerű, már hagyományosnak számít, és több százezer gyermeket érint.
– Az iskolák mindegyikét meglátogatjuk majd. Mesélünk a méz jótékony hatásairól, bemutatjuk a méhészeti kellékeket, a fenn említett iskolákban a gyerekek előadással, plakátokkal készültek, amely plakátok közül a rendezvény végén kiválasztjuk a legsikeresebbet, és azt a méhészeti szaklapnak ajánljuk majd fel megjelentetésre. Nagy izgalommal várják a gyerekek rendezvényt, amelynek célja, hogy megismerjék a méz jótékony hatásait. Egyelőre csak Szabadkán lesz ez a rendezvény, de reményeink szerint az egész országra kiterjeszthetjük majd – mondta az elnök, majd hozzátette, az elkövetkező két hétben minden iskolát felkeresnek.
A méznek számos jótékony hatását ismerjük, antiszeptikus, baktériumölő, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Szerbiában a gyermekek harmada túlsúlyos, ami elsősorban a helytelen táplálkozás következménye. Nagyon sokan reggeli nélkül indulnak el iskolába, ami miatt nem tudnak megfelelően figyelni, tanulni sem.