2024. május 5., vasárnap

Megegyezés a bérelszámolás kérdésében

Nem csorbulnak a közalkalmazottak jogai

A szerb kormány Szociális-gazdasági tanácsának tagjai a hétvégén megállapodtak azokban a kérdésekben is, amelyek a közszférában dolgozók bérezéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatban mostanáig vita tárgyát képezték. Valószínű, hogy a törvényjavaslatot egy héten belül a képviselőház elé terjesztik elfogadásra. Az új törvény csupán egy alapot képez majd, a közszféra különböző területeit egyéb jogszabályok vonatkozásában rendezik majd.

A tanácskozás után a kormányépületben megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közszférában dolgozók jogait a törvényjavaslat nem csorbítja, egyes területeken még többet is ad, mint a most érvényben levő törvény. Kori Udovički kormányalelnök szerint a megegyezés nagy előrelépés, sikerült zöld ágra vergődniük abban a kérdésben, hogy az elkövetkező időszakban, mindenekelőtt az előttünk álló évben, miként fogjuk meghatározni a bérarányokat a közszférában, azaz, hogy miként fogjuk bérezni az államapparátusban és a közszolgálatokban dolgozó, nagyjából félmillió munkást. A törvényjavaslat nem vonatkozik a közvállalati alkalmazottakra.

Az államigazgatási és önkormányzati kérdésekkel megbízott miniszter asszony szerint sikerült elvégezniük egy nagy feladatot, sikerült a korábbinál igazságosabb rendszert kidolgozniuk, nemcsak a fizetésekre, hanem a dolgozók státusára vonatkozóan is, akárcsak a közszolgálatok meghatározásának tekintetében. Az új törvény szerint a nyaralási pótlékot és az egytálételt külön tézisként fogják feltüntetni, nem pedig a szorzószám részeként, összhangban a jövőbeni költségvetés lehetőségeivel.

Az önkormányzatoknak a jövőben is meg kell majd határozniuk a költségvetésüket, fizetéseik alapértékét, az új törvény értelmében nem fordulhat majd elő az, hogy a fizetési szorzószámokat – alkotmányellenesen – más módokon határozzák meg. Megakadályozza azt, hogy a közszférában mesterkedések útján legyen alakítható az alkalmazottak fizetése. Fontos, hogy a bérek nem csökkennek, a munkahelyi előléptetésre is ugyanakkorák a lehetőségek, mint a korábbi törvény szerint.

Az új bérezési rendszerről szóló törvény elfogadása előfeltétele annak a Világbank részéről Szerbia számára jóváhagyandó, 75 millió dolláros hitelnek, amelyet a közszféra reformálására fog költeni az ország. Udovički miniszter asszony szerint a törvényt idejében elfogadja majd a képviselőház, így a külföldi pénz beáramlása nem válik kérdésessé.

A Szociális-gazdasági tanács szombati ülésén részt vett Aleksandar Vučić kormányfő és Dušan Vujović pénzügyminiszter is, ezúttal kizárólag a közszféra bérelszámolási rendszerének törvénytervezetéről folyt a vita.